24. lipnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Vinarija Bodegrajac u neposrednoj blizini jedinstvenog Trga graševine

Nastavljamo s predstavljanjem vinarija s područja Grada Kutjeva pa je na red došla i Vinarija Bodegrajac koja gaji dugogodišnju tradiciju uzgoja vina kroz nekoliko generacija vrijednih ljudi.  Vinarija obitelj Bodegrajac nalazi se u samom centru Kutjeva u neposrednoj blizini jedinstvenog Trga graševine i naravno da je u ponudi glavna sorta upravo kraljica kutjevačkih vinograda – graševina. U sklopu vinarije se nalazi nalazi i novi vinski podrum kapaciteta 100 000 litara s modernom vinarskom opremom i barrique bačvama za sazrijevanje i starenje vina, a u tijeku su i radovi na proširenju kušaonice koja se penje na kapacitet od 60-ak posjetitelja. Vinogradi obitelji Bodegrajac se nalaze u neposrednoj blizini Kutjeva i to na čuvenim lokacijama Mitrovac i Lukač, na južnim obroncima Krndije.

Osim graševine u asortimanu i ponudi vina je Crno cuvee vino koje je sjajna kombinacija crnih sorata grožđa – cabernet sauvignona, merlota i zweigelta . Vinogradi se prostiru na 8 hektara vinograda, a zanimljivo je spomenuti da je dio vinograda zasađen  graševinom još davne 1968. godine pa se i dandanas brižno čuva zbog izuzetne kvalitete koju daje. Idealna nadmorska visina od 200 do 350 m n/m – južne ekspozicije kao i povoljne oborine i padaline tijekom vegetacije omogućavaju izuzetan tijek razvoja svih godišnjih faza, a posebno u dozrijevanju grožđa uz postizanje iznimne kakvoće svake sorte.

Obitelj Bodegrajac započinje svoju vinogradarsku povijest proizvodnje grožđa i vina 1954. godine malim nasadom sorte portugizac na brdu nad Pastuharnom Kutjevo u početku samo za vlastite potrebe no s vremenom se povećava broj hektara, broj litara i butelja koje danas imaju svoj redoviti plasman ponajviše na tržište bliže moru. Dokaz odličnog i kvalitetnog rada su brojne diplome i priznanja s raznih manifestacija i izložbi vina od Kutjeva i Zagreba pa do Crikvenice i Mađarske, a najveće priznanje su definitivno kupci i konzumenti koji redovitom kupnjom odaju počast velikom trudu kutjevačkih vinara.

Začetnik moderne vinarije i Pater familias Zvonko Bodegrajac je doživio duboku starost koketirajući umjerenošću s velikom ljubavi i odrednicom u životu – vinom. Već kao šesnaestogodišnjak upisao se u školu lakih jahača – Pastuharnu u Kutjevu objedinivši dvije najvažnije stvari po kojima je Kutjevo poznato kroz svoju dugogodišnju povijest. Među mnogobrojnim uspjesima valja istaknuti i to da je bio sudionik na 14. međunarodnom turniru jahanja i vožnje u Aachenu davne 1938. godine. Tada su kutjevački pastusi osvojili svjetske zlatne medalje u natjecanju dvoprega, četveroprega, petoprega, šestoprega i Quadrilla od 16 jahača.

Danas sve više obaveza na sebe preuzima sin Krešimir sa svojom obitelji kao treća generacija koja nastavlja tradiciju proizvodnje vina, a tijekom razgovora zatekli smo ga u obavljanju redovitih poslova u vlastitom dvorištu gdje je vidljiv rad na proširenju kušaonice koja bi uskoro trebala zasjati u punom sjaju za prijem dvostruko većeg broja posjetitelja. Blizina centru Grada i smještajnih kapaciteta u neposrednoj blizini kao i povezivanje s Integralnim hotelom ukazuje da Krešimir u rukama ima lijep vinski potencijal, a kako biste se i sami uvjerili u kvalitetu i doživjeli čari vinske kapljice iz vinarije Bodegrajac donosimo kontakte i linkove na WEB i FB stranicu!

Prekrasna reklama na FB stranici je i fotografija vinske kraljice Nikol Bodegrajac koja dokazuje da osim kraljevskog vina u obitelji Bodegrajac imaju i kraljevsku ljepotu…

 

Kontakti:

mob: +385/95/308 1611  (Krešimir)

mob:+385/98/1727-460 (Zvonko)

tel: +385/34/255-294

fax: +385/34/315-012

e-mail 1: info@vina-bodegrajac.com

e-mail 2: vino.bodegrajac@gmail.com

 

Linkovi:

VINA BODEGRAJAC

FB VINA BODEGRAJAC