24. svibnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

HPD Vidim odgađa sve organizirane skupne aktivnosti

Budući da smo pogođeni globalnom pandemijom koronavirusa CIVID-19 svi se moramo pridržavati preporuka i uputa mjerodavnih institucija kako bi spriječili širenje. Tim mjerama se ne preporučuju organizirana okupljanja i druženja i odgovornost svakog građana je  bitan element za sprječavanje širenja zaraze pa se i Udruga HPD Vidim odlučila pridržavati propisanih mjera i shodno tome će odgoditi planinarska događanja kao i odlaske na planinarske pohode u većim grupama.

Odgodili smo i redovnu godišnju skupštinu koja se trebala održati 28. ožujka 2020. godine, ali bez obzira na zapreke uvijek je lijepo i poželjno otići u prirodu, pogotovo kada imamo kamo poći. Čak je i preporuka kretanje se u prirodi, ali poželjno je planirati odlazak u prirodu u manjim grupama. Uživanje u prirodi smo upotpunili branjem srimuša, biljke poznate pod nazivom medvjeđi luk ili divlji bijeli luk i miriši  jako na češnjak. Srimuš raste po sjenovitim i vlažnim listopadnim šumama, uz šumske puteve i potoke. Ova biljka raširena je po cijeloj Europi, samonikla je i jestiva, a bere se od ožujka do svibnja, Izuzetno je korisna za zdravlje te služi za pripremanje ljekovitih napitaka i tinktura. Jedinstvena je biljka koja pomaže za čisćenje želuca, crijeva i krvi. Bitno je napomenuti da se listovi srimuša ne zamjene sa listom šafrana ili đurđiša, čiji su listovi izuzetno otrovni pa čak i smrtonosni. No stanovnici našeg podneblja, napose Kutjevčani, jako dobro poznaju ovu ljekovitu i ukusnu biljku zvanu srimuš – izvijestila nas je predsjednica udruge Nada Razumović.

U fotogaleriji donosimo fotoimpresije s nedjeljnih individualnih odlazaka u prirodu do Petrovog vrha i prekrasnog vidikovca  (s panoramskim teleskopom) kao i do odašiljača, a druga ruta je bila: Trg Graševine-Vila-Dobra Voda-Petrov vrh-Međa-Kapavac-Rogin kamen-Lipe-Mlaka-Cugerland-Trg graševine ukupne dužine 27 kilometara. Predivne domaće staze nepoznate brojnim stanovnicima Kutjeva doista su odlične mete za odlazak u prirodu, a posebno ovih dana kada smo primorani na svojevrsni kućni pritvor i ovo je idealna prilika vratiti se majci prirodi, živjeti zdravo, disati punim plućima savršeno čist zrak kutjevačkih šuma.