18. srpnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Uoči dana svoga zaštitnika kutjevački vatrogasci imali neobičnu intervenciju

Danas je dan Svetog Florijana – nebeskog zaštitnika vatrogasaca. Uoči dana svoga zaštitnika kutjevački su vatrogasci imali zanimljivu i neobičnu intervenciju spašavanja janjeta koje je upalo u bunar u Gradištu.

Trošne daske koje su prekrivale bunar nisu mogle podnijeti težinu janjeta koje je tako upalo na dubinu od gotovo deset metara odakle su ga sigurne i pouzdane ruke naših vatrogasaca iznijele na površinu i svjetlo dana.

Povodom dana Sv.Florijana podsjetimo se tko je ustvari svetac kojega štuju svi vatrogasci. Kao mladić pridružuje se rimskoj vojsci gdje napreduje do mjesta časnika u današnjoj Austriji. Odlučio je javno priznati da je kršćanin zbog čega ga kažnjavaju te naposljetku osuđuju i na smrt zbog svoje nepokolebljivosti.

Sam je Florijan odbio zapovijedi o progonu kršćana pa je i sam postao žrtva sulude rimske politike istrebljenja svih kršćana i uništavanja svega što ima veze s kršćanstvom. Osuđen je na smrt spaljivanjem, a u trenutku smrti je poticao rimske vojnike riječima : “Ako je zapalite, na plamenim jezicima ću vam pobjeći u nebo!”

Bojeći se tih riječi Florijana su na koncu pogubili tako što su ga bacili u rijeku s kamenom oko vrata. U 10.stoljeću je nedaleko Florijanova groba sagrađen samostan Sv. Florijan, a ubrzo oko samostana izgrađeno je i istoimeno mjesto. Njegovo tijelo premješta se na groblje u to mjesto Sveti Florijan, koje i danas postoji nedaleko Linza (Gornja Austrija).

Nakon što 1138. papa Lucije III. odobrava zahtjev poljskog kralja Kazimira i biskupa Krakova, da se relikvije sv. Florijana pošalju u tu zemlju, sv. Florijan postaje zaštitnik Poljske, a njegove se relikvije i danas čuvaju u crkvi u poljskom gradu Krakovu, a svi ga vatrogasci štuju s posebnom radošću.

Foto FB DVD Kutjevo