12. travnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Grad Kutjevo svojim odlukama pomaže pri ublažavanju negativnih gospodarskih i ekonomskih posljedica

Grad Kutjevo na čelu s gradonačelnikom Josipom Budimirom i Gradskim vijećem pokušava ovo teško razdoblje za sve nas premostiti odlukama koje bi trebale pomoći građanima Grada Kutjeva da barem malo ublaže teret nemogućnosti poslovanja ili vrlo ograničenog poslovanja tijekom epidemije uzrokovane koronavirusom. Tako je nedavno Gradsko vijeće Grada na svojoj 17. sjednici održanoj dana 29. travnja 2020. godine, donijelo Odluku o oslobađanju od obveze plaćanja komunalne naknade za poslovni prostor koji služi za obavljanje poslovne djelatnosti za vrijeme trajanja epidemije COVID-19 virusom.

Drugim riječima svi poduzetnici koji su obveznici plaćanja komunalne naknade za poslovni prostor  koji služi obavljanju poslovne djelatnosti, a koji su obustavili obavljanje djelatnosti temeljem Odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske (KLASA: 810-06/20-01/7, URBROJ: 511-01-300-20-1) od 19. ožujka 2020. godine, oslobodit će se u potpunosti obveze plaćanja komunalne naknade za tromjesečno razdoblje trajanja mjera suzbijanja zaraze COVID-19 virusom i to od 01.04. do 30.06.2020. godine, s ciljem ublažavanja negativnih gospodarskih i ekonomskih posljedica uslijed nemogućnosti obavljanja poslovnih djelatnosti za vrijeme epidemije.

Odredbe iz ove Odluke ne primjenjuju se na poslovne prostore za koje su obveznici plaćanja komunalne naknade pravne osobe u vlasništvu Grada Kutjeva ili čiji je osnivač Grad Kutjevo te na poslovne prostore za koje su obveznici plaćanja komunalne naknade tijela državne vlasti i pravne osobe u vlasništvu ili čiji je osnivač Republika Hrvatska ili jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Isto tako za vrijeme trajanja mjera svi roditelji koji su bili korisnici usluga dječjeg vrtića oslobođeni su plaćanja mjesečne naknade do ponovne uspostave normalnih odnosa i funkcioniranja dječjeg vrtića Kutjevo čiji korisnici od narednog tjedna ponovo imaju mogućnost ostaviti djecu na brigu brižnim djelatnicima vrtića, ali naravno ukoliko to doista žele ili moraju.

Dio je ovo mjera koje Grad poduzima kako bi svojim stanovnicima olakšao teret života koji je gotovo stao, a i u budućnosti se očekuje razumijevanje Grada i Gradskog vijeća za potrebe i oporavak gospodarstvenika, poljoprivrednika, vinara i svih onih koje je korona-kriza najviše pogodila.