24. svibnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Hiperaktivni članovi HPD Vidim donose nove virtualne šetnje od kojih se ističe ona prema Manastiru

Neumorni članovi HPD Vidim raštrkali su se po okolnim obroncima te nam kroz nove fotogalerije dočarali putovanje kroz poznate planinarske staze i rute. Donosimo nekoliko prekrasnih putopisa zabilježenih okom kamere od kojih se najviše ističe onaj prema Manastiru.

Manastir Svetog Nikole – Orahovica se smjestio duboko u šumskim njedrima. Na osami na maloj brdskoj dolini, planinskoj livadi kroz iglice crnogorice i zelenu zavjesu bukva ukažu se pred očima bijeli zidovi sa crvenim krovovima iz kojih strše tornjevi. Doista prekrasan i neočekivan prizor vjerske povijesti ovoga kraja.

Svetište, epicentar povijesti i kulture na jednom mjestu u manastiru Svetog Nikole Orahovica ujedno je i oaza te duhovno utočiste pravoslavnih vjernika, a definitivno i povijesna, kulturna i turistička destinacija znatiželjnih dobronamjernika kao i utvrđena ruta naših planinara.

S uređenog vidikovca na prijevoju planine vidi se manastir – jedan od najstarijih pravoslavnih manastira u Hrvatskoj. Osnovan je krajem 16.stoljeća i  jedan je od četiriju manastira slavonske eparhije te jedan od manastira pravoslavne crkve koji se nalazi u samom srcu planine Papuk.

U blizini manastira ima nekoliko izvora, a najpoznatiji je Iskrica izvor. Ruta Kutjevo-Dobra voda-Petrov vrh-Manastir-Međa-Dobra voda-Vila-Kutjevo je ukupno 25 kilometara i nije zahtjevna. Druga grupa je išla rutom Nova lovačka-Dobra voda-Nova lovačka, treća je koristila trasu Međa-Dobra voda -Rogin kamen-Kapavac-Meda. Četvrta grupa je prošetala rutom Petrov vrh-Kapavac-Rogin kamen-Lipe-lovačka do je posljednja u ovoj, za nas, virtualnoj šetnji odradila relaciju Sesvete-Rajsavac-Jakšić-Kuzmica-Pleternica-Sesvete.

Manastir

 

____________________________

 

Nova lovačka -Dobra voda -Lovačka

 

_______________________

Međa-Rogin kamen-Kapavac-Međa

 

______________________

Petrov vrh-Kapavac-Rogin kamen-Lipe

 

____________________

Sesvete-Jakšić-Kuzmica-Pleternica-Sesvete