24. lipnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Tiskovna konferencija Stožera civilne zaštite Požeško-slavonske županije

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno aktivno 134 slučaja zaraze korona virusom (COVID-19), 125 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 9 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 490 osoba, a ukupno je testirano 7592 osobe. Na posljednjem testiranju obrađeno je 115 uzoraka, od kojih je 16 pozitivnih.  Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

“Hospitalizirane osobe nalaze se u Općoj županijskoj bolnici Požega, bolnici u Osijeku te u Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević. Apelirao bih na građane, na kontakte osoba te na pozitivne osobe da nam daju prave informacije. Imamo problema sa stavljanjem ljudi u samoizolaciju. To je potreba zbog njih samih, zbog njihovih obitelji da bi ostvarili što manji broj kontakata kako bi i samim time bio što manji broj novozaraženih osoba. Prikrivanja kontakata ima, i to nije dobar način i primjer, jer je moguće da su upravo svi ti kontakti potencijalno zaražene osobe. U ovome trenutku ne postoje sankcije za takve osobe, ali postoje sankcije za osobe koje krše mjeru samoizolacije. Sve je zapravo na savjesti i odgovornosti samih tih osoba.” rekao je epidemiolog dr. Vitalia.

“Moramo konstatirati da broj zaraženih, a koji je prije par dana bio u padu te smo očekivali da će se taj trend i nastaviti, nažalost raste. Bitno je naglasiti da imamo propisane mjere i smjernice koje su na snazi od 07. rujna te traju do 07. listopada, a samo o nama ovisi da li će iste te mjere i ostati takve, hoće li one biti produžene, ili će biti nova ograničenja, naravno uz smjernice nacionalnog stožera. Krenula je školska godina te se stoga još više moramo pridržavati navedenih mjera i biti odgovorni. U samoizolaciji se nalazi pet razreda iz naših škola. Ako ne budemo poštivali propisane mjere, onda ćemo dobiti i lošije rezultate. Preporučam da se sve aktivnosti i okupljanja što više obavljaju na otvorenom, a one obveze koje se budu morale održati u zatvorenome prostoru da to budu prozračene prostorije. Nitko od učitelja, nastavnika ili profesora, službenih osoba nema pravo donositi drugačije odluke, mijenjati rasporede, skidati maske ili sl. osim onoga kako je propisano. Pritisaka ima puno, od organizatora svadbi, raznih okupljanja, ali unatoč tome, mjere i dalje ostaju iste. One su upravo zbog svih nas i donešene.” – rekao je župan Alojz Tomašević.

U protekla 24 sata zabilježeno je 280 novih slučajeva pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas 2.103. Među njima su 293 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 20 pacijenta. U protekla 24 sata testirano je 6.353 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 14.029 osoba zaraženih novim koronavirusom, od čega 280 u protekla 24 sata. 11.690 osoba se oporavilo, a dosad je preminulo 236 osoba. Do danas je ukupno testirano 236.938 osoba, od toga 6.353 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 8.505 osoba.