18. srpnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Počeo je upis prvopričesnika i krizmanika

Nakon velikog tjedna za našu Župu i za naš Grad Kutjevo u kojemu smo proslavili dan Grada i blagdan Male Gospe pred župnim uredom je novi zadatak. a to je upis naših prvopričesnika kao i krizmanika koji će se uskoro početi pripremati za nove sakramente koje će primiti. Točnije od jučer pa do kraja tjedna (od 15. do 18. rujna) krenuo je upis i to u vrijeme od 8:30 do 9:30 h te popodne od 17:00 h do 17:30 h.

Rok za upis ovogodišnjih prvopričesnika i krizmanika je još dva dana pa što prije reagirajte i požurite. Potrebno je doći u župni ured i upisati djecu koja hoće primiti sakramente prve. sv. Pričesti i sv. Potvrde u ovoj školskoj godini. Prva Sveta Pričest je posebno slavlje u kojem djeca u dobi od 10-tak godina (kod nas u 3. razredu osnovne škole) po prvi puta pristupaju euharistijskom stolu.

Da bi mali član naše župne zajednice mogao pristupiti prvoj svetoj pričesti dijete treba biti kršteno. Ukoliko je dijete kršteno izvan naše župe, na upis je potrebno donijeti Potvrdu o krštenju. Ukoliko dijete nije kršteno potrebno je da pristupi sakramentu krštenja što prije.

Potvrda je sakramenat kršćanske zrelosti, a u Crkvi se ovaj sakrament dijeli kada kršćanin dozrije do dobi razuma. Kandidati za sv. potvrdu se u našoj župnoj zajednici intenzivno pripremaju za primanje potvrde dolaskom na župni vjeronauk.

Tko može primiti sakrament potvrde?
– onaj koji je kršten
– onaj koji poznaje svoju vjeru
– onaj koji je u posvetnoj milosti (bez teškog grijeha)

Tko može biti kum(a) na potvrdi?
– osoba koja je i sama primila sakrament potvrde
– ako je kum(a) u braku, treba biti u crkvenom braku

Od dokumenata prije samog obreda potvrde, potvrđenik od svećenika koji ga je pripremao za potvrdu primi tzv. “Pristupnicu za sakrament potvrde”, na kojoj se nalaze osobni podaci o potvrđeniku, mjesto i datum njegova krštenja, ime i prezime krizmenog kuma, ime i prezime djelitelja potvrde, datum i mjesto potvrde. Uz pomoć Pristupnice se krizma upisuje u Maticu krizmanih i u Maticu krštenih.

Redoviti djelitelj potvrde je biskup. Potvrda se u redovitom slučaju dijeli za vrijeme sv. mise. Biskup u obredu nad potvrđenike raširi ruke. Pritom moli za silazak Duha Svetoga na njih. Potom slijedi bitni obred sakramenta: U latinskom obredu potvrda se podjeljuje pomazanjem krizmenim uljem na čelo potvrđenika, koje se izvodi polaganjem ruke i riječima: “PRIMI PEČAT DARA DUHA SVETOGA.”