18. srpnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Gradonačelnik Josip Budimir uputio čestitku povodom dana branitelja PSŽ

Danas je 17.rujna, dan na koji se obilježava Dan branitelja Požeško – slavonske županije, ovaj datum je odabran kao onaj za prisjećanje svih onih događaja i ljudi koji su zaslužni za našu slobodu. Upravo je događaj koji se dogodio na današnji dan da razlog za odabir ovog datuma jer je točno 17.rujna 1991. oslobođena požeška vojarna. Povodom Dana branitelja čestitku je uputio i naš gradonačelnik Josip Budimir:

Poštovane hrvatske braniteljice i branitelji,

s velikim ponosom i zahvalnošću izražavam svoje najiskrenije čestitke povodom obilježavanja 17. rujna, Dana branitelja Požeško – slavonske županije. Naravno da najveće čestitke idu našim sugrađankama i sugrađanima koji su zaslužni što danas slobodno hodamo našim Gradom Kutjevom,  županijom i suverenom državom Hrvatskom, što možemo uživati u blagodatima svakodnevnog života, školovati se, raditi, zasnivati obitelji u našem Kutjevu i našoj državi. Da nije bilo vaše hrabrosti i nesebične ljubavi ne bismo imali svoju državu, a vama svima u čast dužnost nam je raditi i stvarati što bolje i ljepše uvjete u sadašnjosti kako bi i generacije koje dolaze imale što svjetliju budućnost. S posebnim dignitetom prisjećamo se poginulih branitelja tijekom oslobađanja Hrvatske, njihove je žrtva najveća, žrtva njihovih obitelji i zbog njih ne smijemo nikada zaboraviti što su nam svojom žrtvom podarili.

 

Šesti put zaredom, na današnji dan, obilježit će se Dan hrvatskih branitelja Požeško-slavonske županije i 29. obljetnica oslobađanja požeške vojarne. Ove godine zbog novonastale situacije uzrokovane korona virusom, Koordinacija udruga Požeško-slavonske županije odlučila je da se otkazuju brojna događanja povodom ove obljetnice. Događanja se otkazuju zbog provođenja preventivnih mjera te kako bi se spriječila moguća izloženost zarazi sudionika obilježavanja ovog događaja.

Iako će ove godine svečanost biti skromna to neće umanjiti njenu važnost niti važnost onoga što se slavi. Tom prilikom prisjetit ćemo se 17. rujna 1991. godine, dana kada je nakon četiri dana opsade oslobođena vojarna u našem gradu i prvi puta u povijesti vojarne na jarbolu se zavijorila Hrvatska zastava kao simbol kraja tadašnje kasarne “Nikola Demonja”, vladavine JNA i kraja Jugoslavije.

Za sjećanje na taj dan i na sve one kojih više nema među nama, a dali su svoj doprinos da danas imamo slobodnu, suverenu i neovisnu Hrvatsku, 17. rujna na Trgu 123. Brigade u Požegi uz spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima, položit će se vijenci i zapaliti svijeće.