25. lipnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Svečano potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava iz Razvojnog sporazuma za područje Slavonije, Baranje i Srijema

Održano je svečano potpisivanje i uručivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava iz Razvojnog sporazuma za područje Slavonije, Baranje i Srijema. „Projekt Slavonija, Baranja i Srijem“ pokrenut je kako bi se osiguralo 2,5 milijardi eura (18,75 milijardi kuna) iz EU fondova isključivo za projekte na području pet slavonskih županija. Sredstva za ulaganja u poduzetništvo, poljoprivredu, obrazovanje, zdravstvo, istraživanje i razvoj, vodoopskrbu i odvodnju, kulturnu i prirodnu baštinu, sektor prometa, unutarnje plovne puteve i energetiku osigurana su u okviru postojećih operativnih programa i Programa ruralnog razvoja u financijskom razdoblju 2014.-2020.

Potpisivanju Ugovora prisustvovali su potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar financija Zdravko Marić, ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović, saborski zastupnik Franjo Lucić, pomoćnik ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije Dalibor Huška, župan Požeško-slavonske županija Alojz Tomašević, gradonačelnik grada Požege Darko Puljašić, gradonačelnica grada Pakraca Anamarija Blažević, gradonačelnik grada Lipika Vinko Kasana, gradonačelnik grada Kutjeva Josip Budimir i gradonačelnica grada Pleternice Antonija Jozić.

Gradonačelnica Antonija Jozić pozdravila je prisutne te se obratila sa nekoliko riječi.

„Čast je biti domaćin ovog velikog događaja u organizaciji Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, danas na ovom svečanom potpisivanju uručit će se ugovori ukupne vrijednosti od 148 milijuna kuna. Nekad smo o takvim ugovorima i brojkama sanjali, a danas su oni stvarnost i u jednom danu potpisujemo pet ugovora velike vrijednosti. Ovo je jedan impresivan rezultat rada Vlade Republike Hrvatske i svih ministarstava, a s nama su danas ministri koji predstavljaju taj rad u našem malom gradu i našoj lijepoj županiji gdje trenutno imamo provedbe projekata u vrijednostima milijardu i šesto milijuna kuna. Nakon današnjeg dana, taj iznos se još povećava te čestitam svima koji će danas potpisati ugovore.“ – rekla je Antonija Jozić.

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar financija Zdravko Marić također se obratio prisutnima te je uslijedilo svečano potpisivanje i uručivanje Ugovora.

„Zadovoljstvo mi je biti danas ovdje u Požeško-slavonskoj županiji i gradu Pleternici, svjedočiti uručivanju pet zaista važnih ugovora koji čine jednu jako lijepu brojku vrijednosti projekata. Govorimo zaista o velikoj vrijednosti Požeško-slavonske županije u svakom pogledu, krenuvši od nekih jako prepoznatljivih brendova i onoga što nas prvo asocira, to je barun Trenk, Terme Lipik, a onda naravno sve zajedno zaokruženo sa jednom finom čašom graševine. Izuzetno mi je drago da je došlo do faze kretanja pripreme dokumentacije, ali i u izgradnju infrastrukture. Kao jedan od najvažniji projekata je projekt Slavonija, Baranja i Srijem. Možemo reći da dosadašnje brojke i rezultati pokazuju da se ne radi se o nikakvom marketingu, već da se mnogo toga napravilo u sklopu tog projekta. Ukupni okvir je 18 milijardi kuna, do sada je ugovoreno oko 13 milijardi, dakle zaista dobra brojka u smislu funkcioniranja i svega što je učinjeno.“ – rekao je ministar Marić.

Požeško-slavonska županija nositelj je dva projekta, jedan su „Geotermalni izvori Požeško-slavonske županije“ – okosnicu ovog projekta čini izrada Studije geotermalnog potencijala PSŽ, Studija i dokumentacija potrebna za stjecanje dozvole za istraživanje na lokalitetu Tekić, projektno-tehnička dokumentacija za Toplovod u Lipiku te Istraživačka studija termalnog izvorišta u Velikoj. Partneri projekta su: Grad Lipik, Općina Jakšić i Općina Velika. Ukupna vrijednost projekta je 1.876.000,00 kuna od kojih je 1.594.600,00 kuna bespovratnih sredstava.

Drugi projekt Požeško-slavonske županije je projekt projekt pod nazivom „Trenkov dvorac –dokumentacija“. Projekt obuhvaća izradu projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju Dvorca i parka u Trenkovu. Budući posjetiteljski centar otkrit će zanimljive priče o barunu Trenku. Ukupna vrijednost projekta je 4.507.250,00 kuna, a bespovratna sredstva iznose 3.831.162,50 kuna.

Župan Alojz Tomašević nakon potpisivanja dva ugovora u ime Požeško-slavonske županije, osvrnuo se na dosadašnji rad i na važnost ovih Ugovora.

„Iznimno sam ponosan što smo danas svjedočili potpisivanju pet novih ugovora za općine i gradove  na području Požeško-slavonske županije, a županija je također potpisala dva ugovora. Gotovo 150 milijuna kuna vrijedni projekti danas su potpisani i važno je napomenuti da su prije par dana također potpisana dva ugovora, projekt „Požeške bolte“ i „Medicentar istraživanja i razvoja medicine“ u gradu Pakracu, u kojima je vrijednost oko 195 milijuna kuna iz projekta Slavonija, Baranja i Srijem. Ponosan sam na sve riječi koje su danas rečene od strane ministra Marića, sve pohvale za našu županiju koja je na prvome mjestu po najviše izvučenih sredstava iz Europskih fondova. Ovo je dokaz i odgovor svima koji kažu da se u našoj županiji ništa ne radi, zapravo dokazi su oko nas, u infrastrukturi i zatvorenim prometnicama koje možda nekada izazivaju na nezadovoljstvo kod vozača, ali sve to je potrebno da bi imali standarde kao neki veći gradovi, pa čak i kao grad Zagreb. Trenutno imamo milijardu i šest stotina milijuna kuna koje se realiziraju, a ovo je dodatnih dvije stotine milijuna, a mi smo gotovo dvije milijarde europskih sredstava privukli, a uz to i infrastrukturni i veliki projekti, a neki od njih su; brza cesta, akumulacija Kamenska, projekt hladnjače.. Sve što činimo i sve što planiramo činimo za budućnost i za mlade generacije koje će ostati iza nas i živjeti na ovome prostoru koji im mi sada pripremamo.“ – rekao je župan Alojz Tomašević.

Projekt Grada Pakraca pod nazivom „Svijet graševine“ obuhvaća radove na izgradnji i opremanju Spahijskog podruma u Pakracu i Muzeja bećarca u Pleternici te aktivnosti usmjerene na brendiranje i promociju Svijeta graševine. Partneri projekta su Požeško-slavonska županija, Grad Pleternica, Turistička zajednica Požeško-slavonske županije, Muzej grada Pakraca, Gradska knjižnica Pakrac te Javna ustanova Pleternica. Ukupna vrijednost projekta je 65.772.030,00 kuna, dok bespovratna sredstva ovog projekta iznose 55.486.866,07 kuna.

Slijedeći projekt je projekt pod nazivom „Terme Lipik“. Ovaj projekt obuhvaća obnovu gotovo cijelog parka u Lipiku, rekonstrukciju objekta Ville Zinke, „Vila dobre vode“ u kojem će se na inovativan način interpretirati termalna baština Lipika, popraćeno modernim tehnologijama te rekonstrukciju i opremanje objekta Narodnih kupki kojemu će se moći iskusiti termalne terapije u spa ambijentu. Nositelj projekta je Grad Lipik, partneri projekta su Toplice Lipik i Turistička zajednica Grada Lipika. Ukupna vrijednost projekta je 73.060.105,84 kuna, a bespovratna sredstva iznose 61.898.992,93 kuna.

Projekt Grada Kutjeva pod nazivom „Kuća graševine“ koji obuhvaća izradu projektne dokumentacije za izgradnju centralnog mjesta Svijeta graševine – Kuću graševine u Kutjevu koja će biti interpretacijski centar vinske tradicije i kulture. Nositelj projekta je Grad Kutjevo, partner projekta je Požeško-slavonska županija. Ukupna vrijednost projekta je 2.913.500,00 kuna, a bespovratna sredstva iznose 2.476.475,00 kuna.

Današnjim svečanim potpisivanjem i uručivanjem pet ugovora ukupno je ugovoreno 148.128.885,84 kuna, dok bespovratna sredstva iznose 125.288.096,50 kuna.

Foto PSŽ