24. svibnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Novih osam slučajeva na području PSŽ

U posljednja 24 sata zabilježena su 54 nova slučaja pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas 568. Još je 80 osoba na liječenju, s dva pacijenta na respiratoru. U posljednja 24 sata testirane su 1352 osobe.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je ukupno zabilježeno 2831 osoba zaraženih novim koronavirusom, od čega 54 u posljednja 24 sata.

2.155 osoba se oporavilo, a dosad je preminulo stotinu i osam osoba.  Do sada su testirane 80.456 osobe, od čega 1352 u posljednja 24 sata. Podaci su prikupljeni od lokalnih stožera zaključno s 12:45 i moguće je da se kasnije pojave razlike u objavljenim brojkama zbog kasnijeg termina objave podataka nekih stožera.

Stožer civilne zaštite Požeško-slavonske županije održao je tiskovnu konferenciju na kojoj je potvrđeno osam novih slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19). Potvrđeno je da su jučer i danas testirane osobe koje su bile suspektne te je sveukupan broj oboljelih na području županije sada deset. Devet osoba je u dobrom stanju i nalaze se u kućnoj izolaciji, a jedna osoba je hospitalizirana zbog respiratornih tegoba. Nastaviti će se testiranje ostalih kontakata tih osoba te drugih suspektnih osoba.

Važno je spomenuti kako je do sada obavljeno ­­­1696 testiranja. Prema uputama stručnih osoba testiraju se svi oni za koje su te stručne osobe utvrdile i smatraju da ih je potrebno testirati. Sve podatke o COVID-19 svakodnevno objavljujemo na službenim stranicama županije, a sve informacije mogu se uvijek dobiti u našem Zavodu za javno zdravstvo.

„Osim dosadašnjih testiranja, imamo još suspektnih osoba i kontakata dosadašnjih potvrđenih slučajeva koje su u samoizolaciji, te će osobe biti testirane u idućem vremenu. Ukupno imamo 108 osoba u samoizolaciji. Kada govorimo o socijalnim ustanovama, posjete su ukinute, domovi zdravlja funkcioniraju na način da će se obavljati mjerenje temperature i dezinficiranje na ulazu, za sve ostale slučajeve postoje obiteljski liječnici te se svakako apelira na građane da odgode manje važne preglede. Sve osobe i kontakti zaraženih osoba koji se trenutno nalaze u samoizolaciji biti će testirani, a naša nova obaveza je testiranje svih osoba po isteku njihove samoizolacije, dakle 14. dan.“ – rekao je epidemiolog dr. Ante Vitalia.

„Dogodilo se ono što smo očekivali i nažalost nije se moglo izbjeći širenje putem kontakata. Nadam se da će se naši žitelji i dalje pridržavati socijalne distance, izbjegavanja rukovanja, u razgovorima da se pridržavamo udaljenosti od 1,5 metara, da u zatvorenim prostorima obavezno nosimo maske, izbjegavanje javnih okupljanja gdje je veći broj ljudi, pridržavanje higijenskih pravila. Dolazi vrijeme vikenda, kada su najavljena održavanja raznih sportskih okupljanja, manifestacija, svadbi i ostalih događanja, mi nikome ne možemo zabraniti nešto ali apeliramo na oprez i da svatko od nas prihvati tu odgovornost kao organizator i kao osoba koja će biti sudionik okupljanja. Također svjedoci smo jednog slučaja koji je rezultat noćnog izlaska u klub, mi također imamo noćne klubove, naši inspektori su tu što se tiče tog pitanja te ih pozivam da odrade svoj dio posla. Danas ćemo održati sastanak Stožera sa svim načelnicima te zajednički dogovoriti aktivnosti za buduće vrijeme. “ – rekao je župan Alojz Tomašević