18. srpnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Samo 10 oboljelih – donosimo upute ugostiteljskim objektima

Na prostoru čitave RH je u pretekla 24 sata zabilježeno samo 10 novih slučajeva pa su brojke počele sličiti onima s početka ožujka. Za primjer je 13.ožujak kao prvi dan s dvoznamenkastim brojem zaraženih (13) od početka epidemije u našoj zemlji.

Naša je županija već 20.dan u nizu bez pojave virusa, a do sada je testirano njih 136. Za danas je predviđen veći broj testiranja (29), a radi se o djelatnicima ustanova za pružanje socijalne skrbi kao i domova za starije i nemoćne osobe. Trenutno je 310 osoba u samoizolaciji.

Kada bi svi ovi nalazi i osobe ostale negativne kroz dvotjedni period nove zabrane većih okupljanja vjerojatno bismo dobili još veću slobodu i napravili veći korak prema nastavku normalnog načina života i funkcioniranja društva.

U tom smjeru idu i upute HZJZ za obavljanje rada ugostiteljskih objekata pa se tako dopušta obavljanje rada ugostiteljskim objektima iz skupina: restorani, barovi (kavana, pivnica, buffet, krčma i klet) i catering objekti, uz pridržavanje svih protuepidemijskih mjera i strogih mjera socijalnog distanciranja na način kako slijedi.

 1. Zabranjeno je usluživanje jela, pića i napitaka u samom objektu.
 2. Naručitelj preuzima kupljeno na vratima, prozoru ili neposredno ispred vrata objekta.
 3. Potrebno je osigurati pridržavanje najviših higijenskih standarda te držanja razmaka ograničenog broja kupaca kako bi se smanjio fizički kontakt i održao propisani razmak od 2 metra između kupaca, prodavača i kupca, te prodavača međusobno, ako jedan naplaćuje, a drugi izdaje.
 4. Preporuča se, gdje nije drugačije uređeno, postavljanje pregrade/zaštite od pleksiglasa ili drugog dezinficijensima perivog materijala kako bi bili ispunjeni svi uvjeti i sigurnosne mjere za zaštitu kupaca i prodavača.
 5. Ako je moguće, preporuča se plaćanje beskontaktnim karticama.
 6. Za postupak plaćanja gotovinom preporuča se da kupac najprije stavi novac na pult i potom uzme izvraćeni ostatak, a nakon svakog kupca se pult dezinficira.
 7. Proizvod (napitak, obrok i sl.) treba naručiti i platiti na mjestu koje je odvojeno od mjesta izdavanja/preuzimanja narudžbe (odnosno da jedna osoba preuzima narudžbu i naplaćuje, a druga izdaje naručeno); ako to nije moguće organizirati, prodavač mora obavezno dezinficirati ruke između naplate i izdavanja narudžbe te dezinficirati površinu/pult na kojem se vrši naplata i izdavanje narudžbe između te dvije aktivnosti.
 8. Osigurati da se ne stvaraju gužve, te da se jasne upute o tome stave na sve ulaze i vidljiva mjesta.
 9. Ako je moguće preporuča se osigurati protočnost kupaca na način da su odvojeni ulaz/prilaz od izlaza/odlaska.
 10. Na vidljivim mjestima istaknuti upute i preporuke za pridržavaanje općih pravila o higijeni te strogoj mjeri fizičke udaljenosti.
 11. Ako je organiziran drive-in sistem, zabranjen je izlazak iz automobila i moraju se poštivati mjere navedene pod točkama 3., 7. i 10.