24. svibnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

PSŽ i dalje na dnu – donosimo pojašnjenje pojma samoizolacija

U protekla se 24 sata zarazilo 50 osoba pa se ukupan broj popeo na 1.791. Prosjek zaraženih je 50 godina, a prevladavaju žene s više od 51%. Ukupno je 35 osoba umrlo, a Hrvatska ima 1,2% umrlih od zaraženih osoba što ju svrstava na samo začelje EU država.

Do sada je testirano ukupno 20.157 osoba, a trenutno je na respiratoru 31 bolesnik, dok su se 529 osobe oporavile od korona virusa. Ukupno hospitaliziranih je 387, a 945 osoba se liječi kod kuće.

U samoizolaciji je 15.059 osoba, a i dalje se diljem RH pa i u našoj županiji često krši odredba samoizolacije pa donosimo nekoliko osnovnih informacija o pojmu samoizolacije i postupcima onih koji su ju dužni provoditi.

Trenutačno su mjere samoizolacije određene za više od 15 000 ljudi u Hrvatskoj. Pažljivo proučite upute o samoizolaciji i pridržavajte ih se jer time štitite sebe i druge.

Ako vam je određena mjera samoizolacije, ovo su stvari kojih se obavezno morate pridržavati. Ova mjera štiti vas, ali i druge. Kontakti dežurnih epidemiologa nalaze se OVDJE.

1. Nije dozvoljeno izlaziti iz kuće, osim u krajnjoj nuždi.

2. Kada uđete u samoizolaciju, dužni ste se javiti izabranom liječniku obiteljske medicine. Daljnja javljanja nisu potrebna, osim ako dobijete temperaturu.

3. Mjerite tjelesnu temperaturu ujutro i navečer

4. Obratite pažnju na pojavu simptoma respiratorne infekcije (temperatura, kašalj, otežano disanje…)

5. Redovito perite ruke sapunom ili koristite hidroalkoholnu otopinu

6. Redovito čistite i dezinficirajte predmete i površine u prostorijama gdje boravite

7. Redovito provjetravajte prostoriju

8. Koristite zasebnu posteljinu, ručnike i pribor za jelo

9. Osigurajte odvojenu sobu i odvojeno koristite kupaonicu

10. U slučaju potrebe za odlaskom u zdravstvenu ustanovu prethodno se javite telefonom liječniku obiteljske medicine ili nadležnom epidemiologu.

Više o postupku samoizolacije i preporukama HZJZ-a u tekstu OVDJE.