25. lipnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Slijedi reaktivacija hrvatskog gospodarstva

Vlada je imala sjednicu svog užeg kabineta nakon koje je premijer Andrej Plenković zatražio od ministara hitan plan reaktivacije hrvatskog gospodarstva kao i tijekovi normalnih aktivnosti, a sve naravno u dogovoru s epidemiolozima.

To je pristup kojim se vodimo proteklih dana, razmišljajući kako na siguran način reaktivirati hrvatsko gospodarstvo i tijekove normalnih aktivnosti. To je zadaća koju imaju sve članice i članovi Vlade u sljedećim danima i kada se takav dokument pripremi, stavi u epidemiološki prihvatljiv okvir, izaći ćemo s prijedlozima koji će omogućiti gospodarsku reaktivaciju primjerenu okolnostima – istaknuo je premijer Plenković.

Hrvatska narodna banka dogovorila je s Europskom središnjom bankom uspostavljanje linije za valutni ugovor o razmjeni, tzv. valutni swap, koji omogućuje razmjenu kuna za eure u iznosu od dvije milijarde eura pa će se tako otvoriti prostor za naše financijske institucije na način koji ohrabrujuće i umirujuće djeluje za financijska tržišta i uopće za način suočavanja s krizom.

Hrvatski zavod za zapošljavanje objavit će popis svih onih pravnih osoba koje su tražile pomoć u vidu isplate minimalca – za više od 80 tisuća tvrtki isplaćeno je nešto više od milijardu i 300 tisuća kuna. Podsjetio je premijer da je Stožer jučer objavio da je potvrđeno samo 37 novozaraženih, dodavši da je to najniži broj koji smo imali u zadnjih tridesetak dana.

Rekao je i da se redovito sastaje i razgovara s epidemiolozima te da će biti prostora za popuštanje mjera:

Dio koji je za budućnost idemo kao i sve ostale zemlje. Svi smo u istoj situaciji i svi želimo doći u fazu kada to epidemiološke okolnosti dopuste da aktiviramo gospodarstvo, a to mogu najbolje znati oni koji se bave pojedinim aktivnostima i općedruštvenim djelatnostima – zaključio je Plenković.

Detaljnije o planovima pogledajte OVDJE.

Foto SS YT