24. travnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Graševina iz 2019. najbolje je vino Branka Mihalja još od legendarne šampionske Graševine iz 2008. (a i uzorci iz 2020. impresioniraju)

Na vikendici u vinogradu Branka Mihalja još je uvijek istaknuta zastava. U Kutjevu je običaj da državna zastava visi na kući za vrijeme berbe. Dr. Mihalj, lokalni stomatolog, šef Zdravstvene stanice u mjestu gdje gotovo da i nema korone,, ove je godine brao već petnaest puta, i još ne misli odustati. Na lozama se, naime, nalaze grozdovi traminca, koji je toliko potamnio da podsjeća na cabernet, i koji čeka ledenu berbu ili izbor prosušenih bobica. Pa tako i zastava čeka na traminac.

Mihalj je zadnju turu graševina iz ovogodišnje berbe pobrao, vjerovali ili ne, 15. studenog i od tog grožđa radi suho a ne predikatno vino, a ležeran i tradicionalan pristup pokazuje i činjenicom da tek sada pušta u prodaju bijela vina iz lanjske berbe – buteljirana Graševina iz 2019. je nešto što će impresionirati i najzahtjevnije vinokusce. S obzirom na uzorke iz inoksa, 2020. bi u Kutjevu morala biti izvrsna berba, a svoje dojmove i impresije prikupljene na gostovanju kod našeg doktora Kult plave kamenice pretočio je u riječi objavljene na poveznici plavakamenica.hr

Kult Plave Kamenice je heterogena grupa novinara, fotografa, sommeliera, enologa, chefova, i gastronomskih stručnjaka. Spaja ih strast prema hrani i vinu, dugogodišnje profesionalno iskustvo i želja da u medije vratimo kompetentne, točne i pravovremene informacije o svemu što se događa u hrvatskoj i svjetskoj gastronomiji.

Ako ekipa Plave kamenice kaže da je nešto impresivno ne propustite priliku to probati pogotovo ako to imate u svom susjedstvu.