25. lipnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

KUD Bektež nastupio na 17. Susretu hrvatskih malih vokalnih sastava – ONLINE

Naše Kulturno – umjetničko društvo iz Bekteža nastupilo je na  17. Susretu hrvatskih malih vokalnih sastava koji je odrašen ONLINE. Festival je to posvećen bogatom i raznovrsnom vokalnom stvaralaštvu koji gaji velik broj pjevačkih skupina diljem RH. Riječ je o Susretu koji je svojom kvalitetom i brojem sudionika posljednjih nekoliko godina iznimno porastao prikazujući rad vokalnih sastava različitog izričaja; od klasične glazbe, slobodnih stilova i žanrova, izvorne pučke glazbe te folklora. O snažnoj aktivnosti udruga u ovom području govori i činjenica da se, unatoč koronavirusu, za 17. Susret prijavilo 44 mala vokalna sastava od kojih se 18 predstavilo putem 3 županijske smotre (Grad Zagreb, Otočac, Požega), a čak 26 putem samostalnih video prijava. Selektori HSK dr. sc. Joško Ćaleta i Tomislav Habulin za nastup na 17. Susretu odabrali su ukupno 15 malih vokalnih sastava:

Ženska pjevačka skupina KUD-a „Dangubice“, Kuterevo
Mješoviti pjevački sastav KUD-a „Lipa“, Slavetić
Ženska pjevačka skupina KUD-a „Seljačka sloga“, Bobovac
Ženski vokalni sastav KUD-a „Prigorje“, Križevci
Ženski vokalni sastav KUD-a „Sloga“, Mikoluš
Muška vokalna skupina HKUD-a „Široka Kula“, Široka Kula
Vokalni ansambl „Magdalene“, Sunja
Mješovita pjevačka skupina KUD-a „Bektež“, Bektež
Ženska vokalna skupina KUU-e „Veseli Međimurci“, Čakovec
Ženska vokalna skupina „Pučpuljike“, Čakovec
Vokalna skupina „Mursela“, Petrijevci
Ženska vokalna skupina „Erato“ KUD-a „Petrijanec“, Petrijanec
Vokalni sastav „Asante“, Zagreb

Ženska pjevačka skupina Folklornog ansambla „Požega“ zbog nemogućnosti snimanja uslijed pandemije koronavirusa neće biti uključena u program online 17. Susreta, dok će Pjevački zbor „Cantus ante omnia“ kao predstavnik klasične kategorije nastupiti u okviru online 53. Susreta hrvatskih pjevačkih zborova. Susret je realiziran u obliku mozaične emisije sa snimljenim izvedbama sastava koju je pratilo tročlano stručno Povjerenstvo. Susret je jučer javno emitiran na HRSK/TV i društvenim mrežama Hrvatskog sabora kulture. Program Susreta bio je revijalnog karaktera i nije uključivao dodjelu nagrada. KUD Bektež je nastupio sa ovim skladbama:

Mješovita pjevačka skupina KUD-a „Bektež“, Bektež
Duško Bijelić, voditelj
U proljeće rano, narodna iz Ruševa
U bašči sazreli orasi, narodna iz Velikog Bilača
Lipo ti je kad se kuruz sije, narodna iz Imrijevaca

Odradili smo snimku unaprijed tako da smo mogli i sami pogledati kako to izgleda. Nama je prije svega bilo izuzetno drago da smo kao županijski pobjednici mogli prezentirati u takvom elitnom društvu naše tradicijsko pjevanje i skladbe na državnoj završnici. Uspjeli smo biti kompletni na snimanju unatoč svim problemima i poteškoćama oko okupljanja pa se zahvaljujem snimatelju iz Osijeka koji je uskočio umjesto snimatelja iz Zagreba nakon što su Požežani otkazali pa zbog nas samih nisu mogli doći. Žao mi je što nije bilo uživo jer ovako se ipak izgubi na dojmu, ali sretan sam što smo i u ovakvim okolnostima uspjeli biti svi zdravi i na dispoziciji u vrijeme snimanja da to ipak odradimo onako kako znamo. Velike čestitke Saboru kulture koji brine o tradiciji i ne dozvoljava da se ta tradicija održava i čuva samo u malim sredinama jer čitavoj Hrvatskoj, ali i van nje prikazuje ono što male ruralne sredine imaju i čuvaju. To su biseri koji ne smiju ostati zaboravljeni. Oni jesu zapisani , ali ako ih nitko ne obnavlja i daje povremeno dušu oni će zaspati kao mrtvo slovo na papiru. Tu smo mi koji to radimo pa ćemo i dalje nastojati čuvati pučko pjevanje i tradiciju. Želja nam je vratiti u život mnoge od tih pomalo zaboravljenih napjeva iz svih krajeva naše bliže okolice, naše Požeštine pa nije slučajno da smo izabrali pjesme iz Ruševa, Bilča i Imrijevaca jer one pokazuju i socijalnu strukturu života u tim sredinama. Na kraju se svakako moram zahvaliti i Gradu Kutjevu i gradonačelniku Josipu Budimiru na konstantnoj potpori kroz naš program, ali u ovoj prigodi posebno na ustupanju kinodvorane za snimanje materijala. Vidio sam da su drugi snimali svoje pjesme na otvorenom, kukuruzištima, igralištima, a mi smo eto i ovoga puta naišli na razumijevanje našeg gradonačelnika koji nam je dao krov nad glavom za ovu prigodu – za kutjevački.hr je izjavio neumorni pokretač čuvanja naše folklorne baštine Duško Bijelić.

Za sve one koji nisu imali priliku gledati jučer uživajte u nastupu našeg folklornog društva: