Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Završava tjedan kolektivne sadnje stabala – nije kasno da se uključite narednih dana

Danas završava tjedan kolektivne sadnje stabala diljem Republike Hrvatske no to nas ne sprečava da probijemo rokove. Definitivno sve možete odraditi sami, za svoje potrebe i svoj užitak pa posadite barem jedno stablo u sklopu ove akcije jer dok god ne krene vegetacija u punom smislu riječi možemo reći da je ova akcija otvorena. Odličan odaziv i puno posađenih stabala pokazuje da imamo prilično lijepu ekološku svijest i da ju trebamo ovakvim događanjima prenositi na mlađe generacije, posebno one školske dobi, a sve za dobrobit naše budućnosti s puno više zelenila i čistog zraka.

Prije dvije godine sve je počelo jednom objavom na facebooku koja je u manje od 24 sada postala viralna. U prvoj godini zasađeno je više od 60.000 stabala diljem Lijepe naše, a ove bi mogli nadmašiti sva očekivanja pa i ona najvećih optimista. U našoj je Županiji, ponajviše zahvaljujući Hrvatskim šumama d.o.o., Gradu Požegi, Eko centru Latinovac te tvrtkama Agronom d.o.o. i Komunalac Požega d.o.o., Javnoj ustanovi „Park prirode Papuk“ i Upravi Šuma, Podružnica Požega, rasadnik Hajderovac, koji su donirali stabla, kampanja jako dobro prihvaćena i odrađena, a Financijska agencija d.o.o. i Sberbank d.d. su novčanim donacijama također podržali ovu kampanju.
Još uvijek stignete, onako bez pompe i organiziranih sadnji, to odraditi za vlastitu dušu, a organiziranim akcijama sadnje u našoj bližoj okolici mogu se pohvaliti: Dječji vrtić Jakšić, Osnovne škole: OŠ Julija Kempfa i Katolička osnovna škola iz Požege, OŠ Stjepana Radića Čaglin, OŠ Vladimir Nazor iz Trenkova, OŠ Mladost iz Jakšića te OŠ Ivan Goran Kovačić iz Velike. Srednje škole: Poljoprivredno prehrambena škola, Ekonomska škola Požega te Gimnazija Požega, Veleučilište u Požegi i Studentski centar u Požegi, Studenski dom, Javna ustanova „Park prirode Papuk“, Hrvatske šume, Uprava šuma, Podružnica Požega, rasadnik Hajderovac, Agronom d.o.o., Komunalac Požega d.o.o., Financijska agencija d.o.o.Društvo Multiple skleroze Požeško-slavonske županije, Hrvatsko planinarsko društvo Gojzerica, Radio Laganini FM Požega, Green team, Izviđači Požega…kao i brojni građani koji su itekako dali svoj doprinos ovoj kampanji individualnom sadnjom.
Koordinatori u našoj županiji ove hvalevrijedne akcije „Zasadi stablo, ne budi panj!“ za našu ljepšu budućnost u kojoj su zasađena brojna stabla Javora, Tulipanovca, Likvidambara, Malolisne lipe, Jasena, Graba, Hrasta, Platane, Ginka… bili su Marija Čuljak i mr.sc.Ivica Šnajder.