20. srpnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Međunarodni je dan žena – čestitka gradonačelnika Josipa Budimira

Međunarodni dan žena ili kako je uvrježenije u svojoj skraćenici Dan žena obilježava se upravo na današnji dan 8.ožujka svake godine. Tog dana se slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola. Prvi Dan žena je obilježen 8. ožujka 1909.godine u SAD-u deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike. Između ostalih važnih povijesnih događaja, njime se obilježava i požar u tvornici Triangle Shirtwaist u New Yorku 1911. godine kada je poginulo preko 140 žena.

Svjedoci smo novog vremena u kojemu žene ravnopravno sudjeluju u svim važnijim događajima, zaposlenjima, političkim i državničkim funkcijama što kroz povijest nije uvijek bilo tako jer su žene smatrane nesposobnima za obavljanje važnijih društveno-političkih poslova. Danas nije rijedak primjer da žene vode države kao premijerke ili predsjednice i to vrlo uspješno, a velike zasluge za to svakako ima i čuvena britanska premijerka Margaret Thatcher ili popularno Iron Lady.

Čestitam ovaj poseban dan svim pripadnicama ljepšeg spola, posebno našim sugrađankama, a napose majkama koje uz odgajanje djece aktivno sudjeluju u životu naše zajednice i pomažu njenom boljitku na bilo koji način. Ne govori se uzalud da žena drži tri kuta kuće što rade s puno strasti i ljubavi prema svojim bližnjima. Stoga svim majkama, suprugama, sestrama i mojim suradnicama želim ovim putem puno uspjeha u poslovnom i privatnom životu uz velike zahvale za sve što su do sada napravile za sve nas. Hvala vam na svemu čime oplemenjujete naše živote i nadam se još većem osvješćivanju i nastavku mukotrpnog rada, djelovanja i ulaganja zajedničkih napora u svrhu ostvarivanja istinske ravnopravnosti žena i muškaraca.

SRETAN VAM MEĐUNARODNI DAN ŽENA – poručio je naš gradonačelnik Josip Budimir.