18. srpnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Vinogradarstvo i vinarstvo u nogometnoj obitelji Adžić

Obitelj Adžić priča prekrasnu vinogradarsko-sportsku priču. Antun i Željko rade odlične stvari sa svojim vinima jednako kao što su radili u prošlosti na zelenom travnjaku gdje su pokazivali svoju ljubav prema nogometu ostavivši dubok trag kako u kutjevačkom tako i u nacionalnom loptačkom sportu. Antun na pragu devetog desetljeća života evocira uspomene iz najboljih dana PPK Kutjeva kada je kao trener pisao povijest te s moćnom momčadi igrao i Treću HNL gdje je momčad Zelenih bila strah i trepet diljem Slavonije i Baranje.

Kao mladi i perspektivni centarfor gradio je karijeru u klubu, ali i kombinatu (PPK Kutjevo, danas Kutjevo d.d.) pa je bilo logično da nastavi rad u klubu kao trener što je Antun vratio na najbolji način vratio osvojivši prvo mjesto i kvalifikacije s osječkom Olimpijom za igranje u višem razredu natjecanja, jedinstvenoj drugoj republičkoj ligi za koju tada nije bilo dovoljno sredstava pa je Olimpija prošla kroz ušicu igle. U to zlatno doba nije bilo čudno da se za utakmice većeg značaja proda i 1800 ulaznica. Prošle godine stiglo je priznanje od sadašnje uprave kluba koja je svoje legende na čelu s trenerom Adžićem pozvala na proslavu ulaska u Treću HNL nakon 25 godina, a igrači i stručni stožer su se zahvalili zlatnoj generaciji kutjevačkog nogometa istaknuvši da su im upravo oni bili uzor u postizanju novih povijesnih rezultata kluba.

No kako jabuka ne pada daleko od stabla sin Željko je nastavio tradiciju igranja nogometa i napravio doista impresivne stvari u svojoj nogometnoj biografiji i karijeru kakvu bi mnogi rado poželjeli. Dubok je trag ostavio u zagrebačkom Dinamu, a zaigrao je čak i za hrvatsku nogometnu reprezentaciju. Željko je rođen u Požegi, a u Dinamo je došao 1984. s 19 godina. Potom je otišao u kanadski Hamilton pa australsku Croatiju Melbourne. U Dinamo se vratio 1990., a poslije je igrao još u Herculesu, Inkeru, Dragovoljcu te u Izraelu, a vječno će ostati upamćen kao strijelac prvog pogotka u HNL-u. Dogodilo se to 1992. godine kada je u dresu Dinama zabio Cibaliji na asistenciju Mađara Petera Vigha već u 45. sekundi utakmice. I dalje je aktivan u nogometu, a diči se i trenerskim genom i pronalaskom Milana Badelja te profiliranjem Tomečaka, Lovrena, Pivarića, Havojića…

Vinogradarstvo i vinarstvo desetljećima su strast i tradicija ove sportsko-vinarske obitelji. Krenuli su s radom 1994., a prve butelje iz berbe 1995. godine bile su početak komercijalizacije obiteljske vinske priče. Zdravstveni problemi sa srcem bili su ključni da se Antun potpuno posveti vinogradu jer je nakon operacije rekao zbogom poslu i nogometu pa je sve karte bacio na proizvodnju vina. Vinogradi obitelji Adžić se nalaze u nadaleko poznatom kutjevačkom vinogorju smještenom na južnim obroncima Krndije, izuzetno povoljnim za uzgoj vinove loze. Tradicija uzgoja na ovim prostorima seže još iz 13. stoljeća. Neki od najboljih položaja u kutjevačkom vinogorju su svakako oni Hrnjevca, Venja i Mitrovca gdje se nalaze Adžićevi vinogradi.

Na Antunov vinarski put je snažno utjecao Ivan Jambrović legendarni direktor kombinata pa je tako i započela vinska priča obitelji Adžić jer je paralelno radeći kao Jambrovićev vozač Antun sadio i vlastiti vinograd i pri tome upijao sva znanja i informacije koje je mogao dobiti kao i direktan savjet o sadnji graševine kao neuništive i prepoznatljive sorte kutjevačkog vinogorja.  Veliki poguranac je Antun imao i od još jedne legende kutjevačkog vinarstva Ivana Enjingija koji mu je predano grožđe preradio i usmjerio ga na vlastitu prozvodnju te mu pomogao i oko distribucije u pojedine restorane koji i danas imaju u ponudi Adžićevo vino.

 

Od početnih hektar i pol vinograda posao se proširio na 11 hektara s kojih se proizvede cca 100 000 litara vina (oko 130 000 boca). Graševina je glavna, dominantna sorta, a od ostalih se proizvodi pinot sivi, pinot crni, zweigelt, rajnski rizling i rose (mix pinot sivi-zweigelt). Vinogradi se nalaze na tri osnovna položaja Venje Mitrovac i Hrnjevac. Rose je posvećen Antunovoj supruzi Luciji koja je od prvog dana vidno angažirana u poslovima oko proizvodnje vina.

Posjetite i službenu stranicu i pronađite omiljenu ili željenu butelju za vinski užitak:

http://www.adzic.hr/

 

Korisni podaci:

Vinogradarstvo i vinarstvo obitelji Antuna Adžića

Republike Hrvatske 9  34340 Kutjevo

Telefon: +385 (0)34 25 53 40

Mobitel: +385 (0)98 88 47 92

e-mail: info@adzic.hr

Ekskluzivni distributer

Miva&Mohor

Ulica grada Vukovara 56a . 10000 Zagreb . Hrvatska

www.miva.com.hr

Foto privatna arhiva vinarije Adžić