24. svibnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Udruga vinara – temelj kutjevačkog vinarstva i vinogradastva

Još od davne 1994. u Kutjevu egzistira udruga Kutjevački vinari no povijest kaže da je ovo samo nastavak lijepe priče o zajedništvu koja datira još 1926. I danas udruga okuplja brojne vinare i vinogradare s područja Kutjeva, ali i šire okolice. Unazad nekoliko godina udruga djeluje vrlo intenzivno na radost svih članova, ali i lokalne zajednice koja ima velike koristi od svog najvažnijeg i najprepoznatljivijeg branda kutjevačkog vina pa je u zadnje vrijeme napravljen i plan rada Udruge, a održan je veliki broj sastanaka te organizirane brojne manifestacije i aktivnosti.

U sjedištu udruge dočekat će vas uvijek vedra i nasmijana tajnica udruge Vera Soldo Čamak koja je najvažnija karika u lancu kontakata udruge s ostatkom svijeta, a isto tako vodi uspješno laboratorij udruge. Laboratorij je u vlasništvu Udruge, a opremanju i adaptaciji su pomogli: Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, GTZ / Njemačko društvo za tehničku suradnju, Koordinacijski ured Zagreb i Grad Kutjevo. Vinski laboratorij se nalazi u Kutjevu na adresi Republike Hrvatske 72b, a radno vrijeme mu je od 08,00 do 16,00 sati svaki radni dan, a gđa. Vera Soldo Čamak je dostupna ne telefonima 034/315-196 i 099/701-5640. Upravo nas je iznimno ljubazna Vera uputila u detalje funkcioniranja udruge kao i njenu povijest, sadašnjost te budućnost.

Najvažniji zadatak koji su si u udruzi postavili je podizanje kvalitete proizvoda članova Udruge, a time i cijelog Vinogorja. Cilj je dobivanje dodatne markice za kvalitetu kutjevačke graševine pa za te ciljeve trebaju otvaranje analitičkog laboratorija, senzoričkog laboratorija, vinoteke s info centrom, dodatno opremanje meteorološka stanica, provođenje klonske selekcija graševine, nabavka mobilne punilice. U fazi realizacije je adaptacija laboratorija i nabavka opreme, građevinski radovi su započeli, udruga kreće s nabavkom punilice zahvaljujući odobrenim sredstvima od strane Ministarstva poljoprivrede i tvrtke GTZ iz Njemačke. Kutjevački vinari ipak ističu da im je najvažniji rad na utvrđivanju standardne kvalitete graševine i dobivanja dodatne markice za kvalitetu vina “kutjevačka kakvoća” na čemu su već daleko odmaknuli.

U udruzi ističu sjajnu suradnju s Gradom Kutjevom i gradonačelnikom Josipom Budimirom koji u sprezi s Turističkom zajednicom i još više Razvojnom agencijom u zadnje vrijeme diže suradnju na još veći i kvalitetniji novo. Suradnja se ponajprije očituje na održavanju lokalnih promotivnih manifestacija, ali svakako treba napomenuti zajedničko djelovanje na donošenju strateškog plana razvoja, raspravi o nastavku klonske selekcije graševine, prijedlogu izmjena i dopuna prostornog plana, raspravi o turističkom master planu, zajedničkoj suradnji s Institutom za turizam, te Regionalnom razvojnom agencijom, na uvođenju smeđe signalizacije na području Grada, učešću na predavanju o klasterima… Grad je uvijek dostupan za bilo kakvu pomoć pa mnoštvo projekata za razvoj vinarstva, vinogradrstva, ali i same udruge, koji  čekaju na odobrenje ili realizaciju, a za spomenuti je suradnju s mađarskom čuvenom vinskom regijom i gradom Villanijem kao i jedan od najvećih zadataka i ciljeva Grada i vinara – Kuća graševine.

Isto tako Udruga je zajedno s Gradom nedavno ušla u zajednički program iz sredstava IPA a u cilju realizacije programa podizanja kvalitete no program nije prošao pa je na koncu Grad na ugovoreni besplatni dugoročni najam dao prostorije za laboratorij i vinoteku. Isto tako ostvarena je dobra suradnja sa županijom požeško-slavonskom i Turističkom zajednicom, koje su imale razumijevanje za rad i pomagale su u okviru svojih mogućnosti. Posebno treba naglasiti vrlo dobru suradnju sa županijskom obrtničkom komorom, koja im je postala partner u svim većim manifestacijama koje organiziraju.

Brojne su aktivnosti i manifestacije koje potpisuje udruga pa ćemo napraviti samo kratki presjek onog najbitnijeg: Vincelovo na gradskom trgu koje se tradicionalno obilježava svake godine kao i velika martinjska svečanost, a ono originalno i jedinstveno je organiziranje i pokretanje Festivala graševine koji se neprekidno održava od 2007. , a već spomenuta tješnja suradnja s Gradom, TZ i EROM rezultirala je oživljavanjem izbora vinske kraljice što je definitivno bio pun pogodak. U sklopu Festivala neizostavno se održava simpozij i ocjenjivanje graševine gdje broj zainteresiranih sudionika svake godine ruši rekorde. Dugogodišnja dobra suradnja i sudjelovanje u aktivnosti očituje se i na požeškom festivalu Zlatne žice. Udruga aktivno sudjeluje na brojnim sajmovima diljem Lijepe naše, prezentacijama, edukacijama, upoznavanjem i informiranjem o funkcioniranju ostalih vinskih udruga te razmjenom informacija i mišljenja kao i planova u funkcioniranju, a u radu je bitno istaknuti i zavidnu aktivnost koju pokazuju i žene vinogradara.

Puno toga je rečeno, a još više bi se moglo dodati o ovoj udruzi, a za sve dodatne i podrobnije informacije kao i kontakte te sve članove i ponudu možete pronaći na stranici udruge čiji link vam donosimo:

http://www.kutjevacki-vinari.hr/

Foto Udruga Kutjevački vinari