25. lipnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Vinogradarstvo i podrumarstvo Krauthaker

Vlado Krauthaker je sa svojim Vinogradarstvom i podrumarstvom Krauthaker odavno čuven, poznat i cijenjen diljem Lijepe naše, ali i u svjetskim okvirima jer je čak dvadesetak zemalja destinacija za izvoz vrlo kvalitetnih vinskih delicija.

Krauthaker d.o.o. vuče bogatu vinogradarsku i vinarsku tradiciju kutjevačkog kraja još od 1992. kada Vlado Krauthaker, ing. agronomije, enolog osniva obrt Vinogradarstvo i podrumarstvo Krauthaker  koji je tada imao u vlasništvu  1 hektar nasada vinove loze, a danas obrt prerastao u dobro znano trgovačko društvo Krauthaker d.o.o. koje je vlasnik 45 ha, te prerađuje grožđe s još 65 hektara kroz ugovorenu kooperaciju s privatnim proizvođačima.

Krauthaker d.o.o. ima enologa Martinu Krauthaker – Grgić,  koja je kći našeg velikog vinara i koja je krenula očevim vinogradarskim stopama: “Posebnu pozornost posvećujemo udomaćenoj sorti graševini. Kao važnu odrednicu vlastite proizvodnje ističemo uzgoj vinove loze po eko principima te kontinuitet kvalitete. Kvalitetu i uspješnost naših vina najviše opisuju mnogobrojna odličja dobivena na svjetski priznatim natjecanjima i ocjenjivanjima vina” – kaže gospođa Krauthaker – Grgić. Martina se udala za Ivana Grgića koji se također uključio u obiteljski posao pa je perspektiva i održivost tvrtke i proizvodnja kvalitetnih vina zajamčena i za dalju budućnost i ljubitelji Krauthaker vina ne trebaju strahovati za razvoj i distribuciju.

Ivan nas je dočekao pred vratima podruma koji krije fantastične vinske kapljice te nam dao uvid u sadržaj podruma koji je definitivno mamac za sve dobre poznavatelje kvalitetnih sorti vina:

“U našem podrumu njeguju se i dozrijevaju vina svih berbi – od redovnih berbi do kasne, te izborne berbe prosušenih bobica. Zahvaljujući očuvanoj prirodi, pogodnoj klimi i podneblju, a nadasve kvalitetnoj zemlji na kojoj uz autohtonu graševine uzgajamo još 37 sorti grožđa, a iz našeg podruma izlazi ukupno 28 različitih etiketa vina. Čarolija boja, okusa i mirisa utkana je u našu cjelokupnu vinsku ponudu. Eksperimenti i naša želja da u vinograde i podrum vratimo stare tehnike proizvodnje koje su se koristile prije više od 100 godina sigurno su ono što nas izdvaja i čini boljim u velikoj konkurenciji brojnih proizvođača vina. Potvrda je to i daljnji poticaj našoj praksi uzgoja grožđa po ekološkim principima. U skladu s time, poslove obrade zemlje na jednom dijelu naših nasada, obavljamo kako se to nekada radilo – s konjima” – kaže uzorni domaćin Ivan.

Kvalitetu njihovih vina potvrđuju medalje i priznanja struke na mnogobrojnim ocjenjivanjima vina. Uz nagrade za Graševinu, s ponosom ističu Chardonnay berbe 2000. s položaja Mitrovac koji je dobitnik zlatne medalje na natjecanju Chardonnay du Monde 2002. godine. Isto tako i zlatnu medalju za Chardonnay Rosenberg 2004, te srebra za Sauvignon 2005 i Graševinu 2006 na Challenge International du Vin 2007. godine. Vino Sauvignon 2005 bilo je izabrano kao jedino vino iz Hrvatske koje je točeno u prvoj klasi na letovima aviokompanije Lufthansa. U organizaciji revije Svijet u čaši Vlado Krauthaker izabran je 2002. i 2006. godine za najboljeg vinara Hrvatske. Vlado Krauthaker proglašen je i Vinskim vitezom 2009. godine.

Vinogradi Krauthaker nalaze se na 45,3° paraleli na onoj istoj na kojoj se idući prema zapadu nalaze neka od najpoznatijih vinogradarskih i vinskih područja: Istra, Piemont, Val du Rhone, Bordeaux i Oregon.

“Vinogradi u kojima beremo grožđe smješteni su u Vinogorju Kutjevo, na osunčanim južnim padinama Krndije i Papuka, na nadmorskoj visini između 200 i 300 metara. Uz godišnje padaline koje se kreću od 500 do 800 mm kiše po četvornom metru – klima, podneblje i vremenski uvjeti pružaju izvrsne uvjete za ekološki uzgoj vinove loze. Veliki šumski sklopovi Krndije i Papuka štite vinorodne položaje smještene u Kutjevu, Mitrovcu, Venju, Hrnjevcu, Vetovu, Podgorju  od ponekada i tijekom ljeta oštrih sjevernih vjetrova” – dodaje Ivan.

“Naši vinogradi smješteni su na nekoliko lokacija. S vremenom smo uvidjeli kako je svaka od tih lokacija, iako neznatno udaljena od drugih, specifična i daje grožđe od kojega nastaje vino s posebnim obilježjima. Tako smo počeli konkretne mikrolokacije i pripadajuće toponime dodavati i na etikete vina. Rezultat takvoga pristupa je npr. vrhunska graševina s mikrolokacije Mitrovac ili Pomale. Iako se radi o istoj sorti, vina koja nastaju iz grožđa sa svake od mikrolokacija razlikuju se bouquetom, aromama, tj. terroirom i drugim obilježjima koja prate vina” – objašnjava dalje Ivan Grgić.

Pjeskovito tlo na većim visinama, siromašno humusom, nastalo na sedimentnim stijenama tijekom vegetacije u srpnju, kolovozu i rujnu grožđu pruža idealnu toplu podlogu. Tlo je često kamenito i ilovičasto što s ispodprosječnom količinom oborina zahtjeva kako iskustvo tako i veliko znanje. Tlo se isključivo gnoji stajskim gnojem, a gustoća nasada je 4.000 pa do 10.000 trsova po hektaru . Specifičnosti kasnih berbi ogledaju se u tome što se u grožđu ostavljenom na trsovima razvijaju dodatni šećeri, arome i mirisi. U kasnim berbama grožđe se bere kada je potpuno zrelo, a mošt sadrži najmanje 94° Oechsla. Priča s izbornim berbama te izbornim berbama prosušenih bobica još je posebnija. Grožđe u izbornim berbama brižno je birano, a mošt sadrži najmanje 105° Oechsla. Mošt grožđa u izbornim berbama bobica nastaje tiskanjem prezrelih i plemenitom plijesni napadnutih bobica, dok mošt sadrži najmanje 127° Oechsla. Izborna berba prosušenih bobica, kao što ime i kaže, berba je u kojoj su posebno birane bobice prosušene te čiji mošt sadrži najmanje 154° Oechsla.

Uz budne oči te istančana osjetila i znanja vrhunskih enologa, mošt fermentira , ovisno o sorti, u inox ili hrastovim bačvama. Fermentacija crnih sorti obavlja se na klasičan način u badnjevima uz dnevna potapanja komine. Sva crna vina i dio bijelih vina, dozrijeva u barrique bačvicama izrađenim od domaćeg slavonskog hrasta kitnjaka.

Vina Krauthaker cijenjena su na području cijele Hrvatske, a inzistiranje na vrhunskoj kvaliteti dovelo je i do sve značajnijeg izvoza vina iz Vladine radionice koja su na svoje vinske karte uvrstili i neki od poznatih svjetskih restorana. Četvrtina proizvodnje za sada se izvozi u 19 zemalja: SAD, Englesku, Njemačku, Švedsku, Češku, Švicarsku, Rusiju, Srbiju, BiH, Crnu Goru, Australiju, Sloveniju, Austriju, Francusku, Belgiju, Luksemburg, Nizozemsku, Brazil i Poljsku.

OSNOVNI PODACI:

VINOGORJE: Kutjevo, Hrvatska

POVRŠINE VINOGRADA:  45 ha vlastitih površina, 65 ha u kooperaciji

BERBA: isključivo ručna

NADMORSKA VISINA: 200 – 300 m

TLO: distrično smeđe, tipično, lesivirano, humozno i ranker

PODLOGE: Kober 5BB, SO4, 3309, 41 A

GNOJIDBA: Stajski gnoj

GUSTOĆA NASADA: 4.000 – 10.000 trsova/ha

PROSJEČNA STAROST VINOGRADA: cca 20 godina

ZASTUPLJENOST KULTIVARA: BIJELI 87%; Graševina 66%, Chardonnay  8%, Sauvignon 6%, Pinot sivi 9%, Zelenac  2%, ostale 9 %

 CRVENI 13%: Cabernet Sauvignon 3%, Syrah 3%, Merlot 4%, Pinot crni 3%, ostale 1%

Podrum vinskog viteza Vlade Krauthakera otovren je za sve posjetitelje i ljubitelje vrhunske vinske kapljice kroz kušaonicu vina za grupe posjetitelja. Kroz degustaciju 5, 6 ili 7 vina posjetitelje vodi školovani sommelier. Degustacije su moguće na engleskom i njemačkom jeziku, a uz degustaciju vina gosti mogu saznati najvažnije etape i detalje proizvodnje vina te saznati sve o sortnim specifičnostima, klimi Krndije i starim tehnikama proizvodnje vina koje u ovom podrumu ukrašenim zanimljivim detaljima i ukrasima prakticiraju u svojim vinogradima.

Za dodatne upite i kontakt posjetite stranicu na linku: https://www.krauthaker.hr/

Foto FB Vinarija Krauthaker, arhiva Grada Kutjeva