18. srpnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Vinarija Galić domaćin skupštine udruge Graševina Croatica

Vinarija Galić je ugostila članove skupštine udruge Graševina Croatica koji su odradili svoju redovnu izvještajnu sjednicu skupštine u ugodnom prostoru dobrog domaćina kutjevačke vinarije Galić vlasnika Josipa Galića koji je i sam nazočio sjednici. Na skupštini su ponesena izvješća o radu, predstavljen novi plana rada i izabrani novi članova Upravnog odbora.

Udruga djeluje na regionalnoj razini okupljajući vinarije na području Slavonije i Podunavlja. U radu su im značajne promidžbene aktivnosti na prezentaciji članova i njihovih proizvoda s naglaskom na graševinu kao ključnu sportu za ovaj dio naše zemlje zastupljenu na 70 posto nasada.

Skupštini je nazočilo 13 članova od 21 tako da su sve odluke donešene u skladu statutom udruge. Uoči početka skupštine medijima se obratio Josip Pavić, predsjednik Udruge koji je i čelnik te grupacije pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Koristimo dobra iskustva susjednih zemalja s ciljem da vinogradarstvo i vinarstvo budu djelatnost od koje ljudi mogu dobro živjeti čime bi se spriječilo iseljavanje. Procjena je pad prodaje od 50 posto, ulaganja u ovogodišnju proizvodnju idu dalje, tako da imamo nelikvidnost, a mjere koje su do sada date putem kredita su osiguravale obrtna sredstva – kaže nadalje Pavić i dodaje da su problem zalihe vina, te proizvodnja novog ove jeseni što traži brzo reagiranje. Tako je predloženo destiliranje dijela količina vina, zatim krizno skladištenje, te tzv. zelena berba prije dozrijevanja ovogodišnjeg uroda čime se smanjuju prinosi i poboljšava kvaliteta grožđa.

Kroz proteklu godinu veliki dio aktivnosti bio je usmjeren na donošenje Zakona o vinu u suradnji sa nadležnim ministarstvom  jer je taj akt temelj svega u razvoju i budućnosti vinarstva. Udruga je imala niz aktivnosti na izložbama, sajmovima  i drugim priredbama gdje su promovirali ova vinogorja, nama je posebno značajan Festival graševine.

Udruga će nastaviti promidžbene aktivnosti, nastupe na manifestacijama, te rad na  brendiranju vina ovog područja.