14. lipnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Ulje sjemenki grožđa novi proizvod Kutjeva d.d.

Vinarija Kutjevo radi na kreiranju funkcionalne prehrane pa je odnedavno uz svoja vrhunska vina iznjedrila visoko kvalitetno ulje od sjemenki grožđa. Poznato je da su antioksidansi jedan od poželjnih svojstava u novijim funkcionalnim prehrambenim proizvodima kao što to sadrži Ulje iz sjemenki grožđa vinarije Kutjevo.

Ulje iz sjemenki crnih sorti naše vinarije, kako prenosi portal wish.hr, potječu od sorti Pinot crni, Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc i Alicante Bouschet, a poznato je da grožđe dolazi s najboljih vinogradarskih položaja Korija, Vinkomir i Hrnjevac, poznatih po svojim geomorfološkim, klimatskim i biološkim bogatstvima koji utječu na kvalitetu te daju iznimnu kakvoću grožđu.

Ulje dobiveno isključivo mehaničkim postupkom prešanja suhih sjemenki grožđa, pod visokim pritiskom, bogato je vitaminima, mineralima, antioksidansima ( 50 puta snažniji od vitamina E te 20 puta učinkovitiji od vitamina C ) te linolnom kiselinom i nezasićenim masnim kiselinama poput omega 3 i omega 6, koje igraju važnu ulogu u funkciji mozga te normalnom održavanju zdravlja, regulaciji metabolizma i reproduktivnog sustava. Istraživači su otkrili da 45 grama ulja sjemenki grožđa dnevno povećava dobar, HDL kolesterol i smanjuje loši LDL kolesterol, a dokazano je i da je ovo ulje čak nutritivno bogatije od popularnog maslinovog ulja.

U hrani ulje sjemenki grožđa izvrsno je kao dodatak različitim dresinzima, pečenju i svim onim receptima u kojima trebamo ulje koje ne gubi nutritivne vrijednosti pri termalnoj obradi niti postaje toksično. Naime, ovo ulje podnosi temperature do čak 216 Celzijusovih stupnjeva. Ulje treba čuvati zaštićeno od utjecaja svjetla i temperature s obzirom da nije kemijski obrađeno. Izrada ulja iz sjemenki grožđa nekoć je bila dobro čuvana tajna, a danas nam vinarija Kutjevo ovaj vrhunski proizvod donosi na dohvat ruke.

Iako prvenstveno namijenjeno gastronomiji, ovo dragocjeno ulje možete koristiti i u njezi svoje kože. Možete ga primijeniti direktno iz ambalaže i uživati u njegovim umirujućim svojstvima. Primjenom ovog blagotvornog ulja na koži obnavljat ćete kolagen, hidratizirat će te je, a smanjit ćete bore i eventualne sitne ožiljke.