24. svibnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

U protekla 24 sata 52 novooboljela na području RH

U protekla 24 sata zabilježena su 52 nova slučaja pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas 930. Još je 89 osoba na bolničkom liječenju, s pet pacijenta na respiratoru. U protekla 24 sata testirano je 866 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas su ukupno zabilježene 3.272 osobe zaražene novim koronavirusom, od čega 52 u protekla 24 sata. 2.229 osoba se oporavilo, a dosad je preminulo stotinu i trinaest osoba.

Do sada je testirano 86.860 osoba, od čega 866 u protekla 24 sata. Podaci su prikupljeni od lokalnih stožera zaključno s 12:45 i moguće je da se kasnije pojave razlike u objavljenim brojkama zbog kasnijeg termina objave podataka nekih stožera.

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno ima 67 aktivnih slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19). U kućnoj izolaciji se nalazi 60 osoba te je 7 osoba hospitalizirano. Danas su testirane 102 osobe, od toga je jedna pozitivna na korona virus (COVID-19). Ukupno je testirano 2310 osoba, u samoizolaciji se nalazi 549 osoba. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

Na osnovi Odluke ministra zdravstva, Uputa Operativnog tima Kriznog stožera Ministarstva zdravstva od 01. srpnja 2020. godine, te na osnovi Odluke Kriznog stožera civilne zaštite Požeško slavonske županije a vezano za organiziranje posebne lokacije za informacijsku podršku, davanje uputa te preglede osoba vezanih za sumnju u zaraženost korona virusom za područje Požeško-slavonske županije određena je lokacija Korona virus (COVID-19) ambulante u djelatnosti opće/obiteljske medicine i to:

Dom zdravlja Požeško-slavonske županije, Požega, Matije Gupca 10,  koja je započela s radom u petak  03. srpnja 2020. godine s početkom u 8,00 h, kontakt broj: 095/340-0019.

Navedena ordinacija bit će na raspolaganju svim građanima Požeško-slavonske županije svaki radni i neradni dan  (subota, nedjelja, blagdan)  od strane zdravstvenih djelatnika ustanove u vremenu od 8,00 h do zaključno 20,00 h.

Molimo Vas da sve osobe i pacijente za koje sukladno smjernicama HZJZ-a utvrdite da je potrebno testiranje na COVID-19, obavijestite o načinu uzimanja uzoraka-briseva u COVID ambulanti Doma zdravlja Požeško slavonske županije. Ukoliko soba ispunjava epidemiološke i kliničke indikacije za testiranje na COVID-19, sukladno smjernicama HZJZ-a, pozivamo Vas da ih uputite da predmetne uzorke-briseve trebaju dati u sklopu COVID ambulante Doma zdravlja Požeško-slavonske županije. Nadalje, pozivamo Vas da za vaše pacijente obavezno kontaktirate broj COVID19 Ambulante (095/340-0019) kako bismo utvrdili točan termin uzimanja uzorka/ brisa i spriječili eventualna čekanja na uzimanje uzoraka.

Na svim objektima Doma zdravlja Požeško-slavonske županije kao i na mrežnim stranicama Ustanove  bit će postavljena obavijest o početku rada navedene ordinacije kako bi se svim osobama koji imaju problem vezan za COVID-19 zbog sumnje na zarazu mogli pravilno i pravovremeno postupati i dati im potrebne informacije.

Posebno napominjemo da su ove smjernice, Odlukom Stožera civilne zaštite Požeško-slavonske županije, zbog epidemiološke situacije obvezujuće za sve pružatelje primarne zdravstvene zaštite u djelatnosti opće/obiteljske medicine na području Požeško-slavonske županije.