24. lipnja 2021.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

U Kutjevu otvoren Laboratorij za senzorna ispitivanja vina

Danas je u Kutjevu otvoren Laboratorij za senzorna ispitivanja vina Centra za vinogradarstvo, vinarstvo i uljarstvo Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH)  u samom mjestu Kutjevu na adresi Hrvatske Republike 73a, a svečano ga je otvorila izaslanica ministrice poljoprivrede, ravnateljica Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište Sandra Zokić. Nakon obraćanja domaćina gradonačelnika Josipa Budimira koji je pozdravio sve prisutne uzvanike i zaželio da Grad Kutjevo na zamah ovakvih pogona postane ono što i treba biti centar vinskog turizma kontinentalne Hrvatske što će uz započeti projekt Svijeta graševine zasigurno i postati.

Svečanim i simboličnim činom degustacije kutjevačke graševine izaslanica ministrice je otvorila laboratorij:

Ovo je prva podružnica u ovoj vinarskoj regiji Slavonije i Podunavlja – jednoj od četiri u Republici Hrvatskoj. Znamo da je ime Kutjeva čuveno po vinu i vinogradarstvu pa nam je osobito drago da se ovakav laboratorij otvorio upravo ovdje i da smo proizvođačima vina dostupni s uslugom i adekvatnim stručnjacima upravio u Gradu Kutjevu. Ministarstvo poljoprivrede kao i Agencija za poljoprivredu i hranu podržava vinare na različite načine , a ovo je još jedan stručna podrška koja će unaprijediti proces proizvodnje vina na na ovom području, ali i poboljšati odnose Ministarstva  s vinogradarima i vinarima što nam je svakako u interesu – izjavila je izaslanica ministrice poljoprivrede Sandra Zokić.

Zadovoljstvo mi je pozdraviti sve na otvaranju prvog regionalnog ureda regije Slavonija i hrvatsko Podunavlje. Zakon o vinu je odlučio dati proizvođačima upravljanje sustavom marketinga. U tom smislu mi pružamo proizvođačima materijalnu i tehničku potporu i u tom cilju otvaramo ovu ispostavu i ovaj laboratorij. Proizvođači su ti koji predlažu članove komisije za ocjenjivanje vina, a ono što je još bitno da su članovi komisije isključivo iz ove regije  i to je razlika u odnosu na prethodni sustav  – sustav je decentraliziran i regionaliziran. Prijedlog stiže iz regionalne organizacije Graševina Croatica . Agencija nastavlja s otvaranjem ovakvih regionalnih ispostava kako bismo bili što kvalitetniji servis našim proizvođačima  – Krunoslav Karalić, zamjenik ravnateljice Agencije za poljoprivredu i hranu.

Ja sam kao gradonačelnik iznimno ponosan što se u Kutjevu otvara laboratorij i vjerujem da će ovo biti kvalitetan zamašnjak našim vinarima i vinogradarima u razvoju svojih proizvoda i da ćemo pojačati komunikaciju s resornim agencijama i ministarstvima . Ovo je još jedan iskorak što se tiče razvoja vinarstva i vinogradarstva i vjerujem da će kroz realizaciju ovog projekta kao i Kuće graševine segment proizvodnje vina biti podignut na još veći nivo. Kutjevo je centar vinarstva u RH i definitivno zaslužuje ovakvu potporu, a nadam se da ćemo nastaviti u ovom smjeru sve s ciljem napretka vinarstva i vinogradarstva i svih vinara s područja Grada Kutjeva – čuli smo od našeg gradonačelnika Josipa Budimira.

Kutjevo je u Hrvatskim razmjerima zasigurno najpoznatije vinogradarsko-vinarsko mjesto, čije se ime veže uz tradiciju dugu gotovo 800 godina, visoku kvalitetu vina i  našu najznačajniju vinsku sortu Graševinu. Područje vinogorja Kutjevo s 464 proizvođača grožđa i vina, s više od 1300 hektara vinogradskih nasada te udjelom od 15% od ukupnih količina vina koja se stavljaju na tržište, pripada u skupinu najvažnijih vinogradarsko-vinarskih  područja u Republici Hrvatskoj. Na ovom relativno malom području smjestili su se neki od najpoznatijih i najutjecajnijih hrvatskih proizvođača vina kao što su Kutjevo D.D., Krauthaker d.o.o., Vinogradarstvo i vinarstvo „Enjingi“, Perak d.o.o, Galić d.o.o. i mnogi drugi.

S obzirom na značaj ovoga područja unutar regije Slavonija i hrvatsko Podunavlje, otvaranjem laboratorija, vinarima će se pružiti dodatna podrška u poslovnom procesu, s ciljem unapređenja cijelog vinogradarsko-vinarskog sektora i bolje suradnje proizvođača i Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu.