12. travnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

U Kutjevu je nekada postojala pruga

Malo je poznato da su se nekada Kutjevom mogli čuti zvuci lokomotive koja je po pruzi vukla vagone izvlačeći drva iz bogate hrastove slavonske šume. Stariji mještani se prisjećaju te više usmenom predajom prenose svoja sjećanja no još uvijek se mogu naći tragovi nekadašnje kutjevačke pružne dionice.

Pruga se nalazila otprilike na današnjoj poučnoj stazi Hajderovac, a osim ostataka ugljena na mjestu gdje se čistila lokomotiva mogu se razaznati mjesta gdje je bila bivša lugarnica zatim okretnica pruge sa utovarnim rampama, a prema sjećanju Stjepana Križanovića možemo i mi pokušati evocirati uspomene na neka prošla vremena putem male fotogalerije.

Danas se tamo nalazi poučna staza koja nije zahtjevna, ima 15 točaka pa se zaputite u neposrednu blizinu Kutjeva i uživajte u našoj predivnoj prirodi. U neposrednoj blizini rasadnika Hajderovac otvorena je prije nekoliko godina poučna staza s ciljem upoznavanja s raznolikošću i bogatstvom naših šuma.

Otvaranjem poučne staze Hajderovac u blizini rasadnika, nedaleko od Kutjeva, svoj su doprinos obilježavanju Međunarodne godine šuma 2011. dali požeška podružnica Hrvatskih šuma i požeški ogranak Hrvatskoga šumarskog društva. Autor vodiča o poučnoj stazi je dipl. ing Perica Benčić, a sama staza se proteže kao uski pojas oko potoka Hajderovca, u dužini oko 2000 m.

Na vrlo kratkom potezu nalazi se velik broj šumskoga drveća, grmlja i prizemnoga raslinja, čak 64 drvenaste i oko 90 vrsta zeljastoga bilja. Mnoštvo je autohtonih biljaka, ali i onih uvezenih iz Amerike, Kine i drugih zemalja. Tome su svojim gospodarenjem šumama unazad 200 godina pridonijele generacije bivših šumskih posjednika (grofovi Turkovići i drugi) i sadašnjih šumarskih stručnjaka.