10. prosinca 2023.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Srijemuš – šumski luk kutjevačkog kraja

Ovog vikenda pustolovni me duh kutjevačkog kraja nagnao u potragu za jednom zanimljivom biljkom iz obitelji lukovica. Srijemuš ili šumski (medvjeđi) luk – rijetko koja biljka na zemlji je tako djelotvorna u čišćenju krvi, jetre, crijeva i želuca kao što je to srijemuš. Pomaže izbacivanju toksina iz organizma kao i kod kroničnih kožnih oboljenja. Dobar je ekspektorans te snizuje visoki tlak.

Srijemuš je biljka koja je poznata od davnina. To potvrđuju mnogobrojni ostatci divljeg luka nađeni u starim naseljima podno Alpa. Srijemuš se upotrebljavao još prije 5.000 godina kao začin, ali i u ljekovite svrhe. Mladi listovi i stabljike beru se prije cvatnje. U ovim danima, nakon skorašnje kiše, treba biti pažljiv, jer u okolici Kutjeva srijemuš niče i po strmim padinama, te se lako možete okliznuti.

Koristi se kao dodatak salatama, umacima, jelima sa mesom, a može se jesti i sam. Važno je u ishrani koristiti ga radije svježeg jer sušenjem gubi svoj karakteristični miris i okus.

Kako prepoznati srijemuš i razlikovati od, đurđevka i mrazovca?

 

Podzemni dijelovi: Srijemuš i mrazovac su lukovice, dok đurđevak ima kratak, zadebljao uspravan rizom sa puno korijenja. Lukovica sremuša je duguljasta, uzana, obavijena prozirnim, bijelim ili žućkastim omotačem. Lukovica mrazovca je krtolasta, obavijena skoro crnim, ljuspastim omotačem. Kod listova je nešto kompliciranije, jer su veoma slični. Osnovna razlika je da jedino listovi srijemuša kada se protrljaju imaju karakterističan miris – mirišu na bijeli luk! Listovi srijemuša su eliptično-lancetasti, zašiljenog vrha, intenzivne zelene boje, koji se pri bazi sužavaju u dugu peteljku. Najčešće ih ima po dva do tri. Listovi đurđevka su eliptični, širi nego kod srijemuša, zašiljeni na vrhu, tamno zeleni, pri bazi se završavaju kratkom peteljkom koja obavija drugi list. Najčešće ih ima dva, rijeđe tri. Listovi mrazovca su prizemni, izduženo lancetasti, javljaju se u proljeće. Uvijek ih ima po nekoliko.

Ubrzo je salata bila spremna, ali recepti mogu biti razni. Evo jednoga:

Srijemuš je potrebno dobro izmiksati u blenderu sa soli i uljem. Smjesu potom dodajete u ostale sastojke i promješate. To je sve!