22. veljače 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Kopriva – jestiva i ljekovita

Prvi povijesni zapisi o konzumiranju koprive potječu iz prvog stoljeća, kada se kopriva koristila kao lijek protiv opće slabosti te kao sredstvo za “čišćenje” organizma. U doba starih Grka koristila se kao svježa biljka za masažu protiv reumatskih bolova. Kako vidimo, njezina uporaba poznata je od davnina. Danas se kopriva također koristi u narodnoj medicini, a poznata je po tome što utječe na izmjenu tvari u organizmu, potiče izlučivanje probavnih sokova i probavu masnoća. Kopriva sadrži znatnu količinu klorofila, mineralnih soli (kalcij, kalij, fosfor, željezo) te vitamina C i provitamina A. Osim toga, u njoj je mnogo flavonoida, triterpena, sterola i drugih sastojaka koji pozitivno djeluju na naš organizam. Zbog toga što je bogata željezom, primjenjuje se kod liječenja slabokrvnih osoba te utječe na stvaranje većeg broja crvenih krvnih zrnaca. Najčešća područja primjene danas su: poboljšano mokrenje, smanjenje reumatskih tegoba i poticanje lučenja mlijeka u dojilja. Veliku primjenu ima i u kozmetičke svrhe. Ekstrakt korijena nalazi se u proizvodima protiv opadanja kose.

Čaj od koprive

Stručak mladih listova koprive treba kuhati 15 minuta u litri vode, procijediti i popiti tijekom dana. Kako je bogata dušikom, odlično je sredstvo za zalijevanje biljaka kojima želimo potaknuti rast listova. Nezaobilazno je i prskanje koprivinim odstajalim i razrijeđenim gnojivom. Kod bolesti biljaka, napada štetočina ili kao preventiva. Posjeduje insekticidna svojstva i djeluje protiv lisnih ušiju.

Mlada kopriva sa jajima – recept:

U tavici na malo ulja popržiti isjeckani luk i češnjak. Listove koprive preliti prokuhanom vodom i ocijediti. Dodati jaja i koprivu i miješati dok se ne zapeče. Začiniti po želji!

Dobar tek!