Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Sretan ti rođendan KUD-e u najboljim godinama!

Svoj 24. rođendan proslavio je naš KUD Bektež. Onako kako to nalaže vrijeme u kojemu živimo, skromno i radno, ali radosno i ponosno jer predsjednik Duško Bijelić, svi sadašnji članovi , ali i svi bivši članovi, predsjednici, čuvari tradicije pa i oni koji nisu više s nama doista imaju što vidjeti kada se osvrnu iza sebe. Definitivno jedno od najboljih i najcjenjenijih društava koje se zalaže za očuvanje slavonskog folklora može biti na ponos svima nama koji dijelimo životni prostor i vrijeme s ovim neumornim “mladićima i djevojkama”. Gledajući ih i slušajući zaista djeluju tako, kao da su upravo zakoračili u 25.godinu svoga života.

Kulturno-umjetničko društvo Bektež je osnovano 1997. kada je na osnivačkoj skupštini imenovan prvi predsjednik Branko Galić, a ja sam nedugo nakon toga pristupio prvoj probi i od tada bez prestanka u bilo kakvoj ulozi i funkciji sudjelujem u radu društva. Osim mene moja supruga Branka i Jasna Jaić su prisutne od samoga početka. Osim Branka Galića predsjednici su bili i Mario Mršo te Mato Ramić, a nakon njih sam tu funkciju preuzeo ja. Godina je takva, u mnogočemu smo zakinuti pa tako i u proslavi rođendana, ali naredni ćemo morati obilježiti kako to dolikuje jer četvrt stoljeća postojanja nije mala stvar. Nadamo se našim Bekteškim susretima ove godine u punom sjaju. Krasan je to skup u kojemu nisu isključivo sudionici folklorna društva već tu mogu sudjelovati i likovne kolonije, pjevačke, plesačke skupine, imali smo i romske glazbene skupine. Planiramo za naredni rođendan okupiti skup ljudi stručnjaka koji nas prate tijekom našega postojanja i od kojih smo puno toga naučili. Imamo 18 članova, redovito nas je desetak na probama. Članove imamo iz Kutjeva, Požege, Čaglina, Vidovaca… Imamo veliku podršku od Grada, jer gotovo sve što nam treba napišemo u planove i projekte za svaku godinu i sva nam sredstva budu odobrena. Naš je zadatak čuvanje tradicijske kulture – folklorne, a folklor je sve, sama riječ kaže narodno umijeće pa će i ovaj trenutak i događanja koje proživljavamo danas biti nekome u budućnosti folklor. Imamo više scenskih garderoba za nastup baš iz toga razloga. Želja nam je uvesti tradiciju održavanja obilježavanja sjećanja na žrtvu Vukovara koju smo započeli prošle godine pa ćemo ove godine dovesti još jedno društvo u goste, a pokušat ćemo pokrenuti i katarinske susrete starogradskih pjesama u doba oko Svete Kate i to će biti prvi puta ove godine. Prošla je godina prilično reducirala broj naših nastupa pa imamo u planu ponovo podići letvicu na nekih tridesetak nastupa, naravno ukoliko nam to dozvoli situacija s koronavirusom. Mi radimo na taj način da smo u svakom trenu spremni za nastup pa čim se nešto pojavi – mi krećemo – za kutjevački.hr je rekao predsjednik i neumorni spiritus movens društva Duško Bijelić.

Nakon skupa, redovite molitve, male degustacije domaćih proizvoda i druženja uz kavu članovi društva su rođendan proslavili radno održavši redovitu probu. Osim ovih uredovnih aktivnosti društvo radi i na unapređenju infrastrukture pa se prostor u pozadini prostora za druženje i probe uređuje uz pomoć Grada Kutjeva i gradonačelnika Josipa Budimira, a u režiji izvođenja radova u vlastitim aranžmanom pa jedan član društva uz svoje privatne obaveze i redovite probe odrađuje i radove u prostorijama društva. Društvo za primjer i za ponos Bektežu, svome Gradu Kutjevu, ali i Slavoniji i Baranji. Ukoliko ste nevjerni Tome, dođite se uvjeriti na probe, zarazni entuzijazam ostavit će traga na vama pa ukoliko imate vremena, volju i želju za čuvanjem tradicije priključite se, zabavite se, naučite nešto i očuvajte tradiciju za generacije koje dolaze.