23. svibnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Samo 14 novih slučajeva uoči ulaska u prvu fazu

Nastavlja se niz dana bez korone u PSŽ, a trenutno je u RH potvrđeno ukupno 2030 osoba zaraženih koronavirusom, a 1103 osobe su ozdravile. Pedeset i pet osoba je preminulo, 23 osobe su trenutačno na respiratoru. Do sada je obavljeno ukupno 31.622 testiranja, a u samoizolaciji je ukupno 13.496 osoba.

Preminule osobe su uglavnom starije životne dobi i kronični bolesnici, ali većinom oboljevaju osobe srednje životne dobi pa se prosjek kreće oko 51 godine starosti i to većinom ženskog spola. Od sutra nas očekuje malo lakši i drugačiji život od ovoga kojega proživljavamo već više od mjesec dana.

Podsjećamo da na snagu stupa prva faza relaksacijskih mjera i pokušaja povratka života kakav je bio prije početka epidemije po donosimo mali podsjetnik na ono što od sutra postaje dostupno no i dalje u okvirima odgovornog, preporučenog i socijalno distanciranog ponašanja.

Prva faza – otvaranje trgovina, gradskog prijevoza, treninga


Prva faza počinje u ponedjeljak 27. travnja.

  1. Prvo, omogućuje se rad svim poslovnim subjektima koji obavljaju djelatnost trgovine, osim onih koji posluju unutar trgovačkog centra
  2. Drugo, omogućuje se nastavak rada svim poslovnim subjektima koji obavljaju uslužne djelatnosti, osim onih u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, i to uz poštovanje mjera fizičke udaljenosti (npr. postolar, krojač, izrada ključeva, poslovnica turističkih agencija, foto studio…)
  3. Treće, uvode se javne gradske i prigradske prijevozne linije i brzobrodske linije za otoke koji nisu povezani trajektnom linijom.
  4. Četvrto, omogućuje se rad knjižnica, muzeja, galerija, antikvarijata i knjižara
  5. Peto, omogućuju se treninzi športašica i športaša I. i II. kategorije u pojedinačnim športovima te seniorskim športskim ekipama koje nastupaju u najvišem stupnju natjecanja
  6. i šesto, omogućuje se provedba državnog stručnog ispita za prioritetne grupe polaznika