14. lipnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Odluka o radnom vremenu i načinu rada u djelatnosti trgovine

Sutra je na snazi novi-stari režim radnog vremena trgovina uz opasku da će nam nedjelje biti drugačije od onih prije pa donosimo odluku i informacije čije usluge možete koristiti nedjeljom, blagdanom i praznikom.

Radno vrijeme prodavaonica, skladišta, tržnica na veliko, tržnica na malo i drugih oblika prodaje robe izvan prodavaonice određuje se sukladno članku 57. Zakona o trgovini, kao i prije proglašene epidemije bolesti COVID-19, izuzev nedjelje, blagdana i neradnih dana kada se ne radi.

Navedeni prodajni objekti u kojima radno vrijeme traje duže od 10 sati, obvezni su organizirati dvokratno radno vrijeme, pri čemu kod takve organizacije radnog vremena, radi čišćenja i dezinfekcije prostora prodavaonica i izmjene radnika koji u njima rade, prekid rada ne može biti kraći od jednog sata.

Nedjeljom, blagdanima i neradnim danima iznimno je dopušten rad kioscima, pekarnicama, trgovinama kruhom i pekarskim proizvodima i trgovinama na bezinskim postajama. Sve prodavaonice i svi prodajni objekti obvezni su svoj rad organizirati pridržavajući se općih protuepidemijskih mjera i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Vlasnici prodavonica i prodajnih objekta, odnosno poslodavci, obvezni su svoje zaposlenike educirati o općim protuepidemijskim mjerama i posebnim preporukama i uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koje se odnose na djelatnost trgovine te istaknuti posebne preporuke i upute na ulazu u svaku prodavaonicu i svaki prodajni objekt.

Općih protuepidemijskih mjera i posebnih preporuka i uputa koje se odnose na djelatnost trgovine obvezni su pridržavati se i kupci za vrijeme boravka u prodavaonicama i prodajnim objektima. Opće protuepidemijske mjere i posebne preporuke i upute Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavljuje na svojim mrežnim stranicama.

Preporuke za sprječavanje infekcije možete pronaći ovdje:

Preporuke za trgovine koje započinju s radom 
Preporuke i upute o broju i zadržavanju ljudi u zatvorenim prostorima 
Preporuke za korištenje maski za lice, medicinskih i zaštitnih maski

Stožeri civilne zaštite dužni su osigurati provedbu i nadzor nad provedbom ove Odluke koja se primjenjuje od 27. travnja 2020. godine. Odluka o radnom vremenu trgovina (“Narodne novine” broj 35/20 i 44/20) stavlja se izvan snage danom primjene ove Odluke. Ova Odluka stupit će na snagu danom donošenja i objavit će se u “Narodnim novinama”.

Odluku možete pronaći ovdje.