24. lipnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Riznica sjećanja Andrije Boškovića: Berbe grožđa iz (pret)prošlog stoljeća

Naš neumorni kroničar i čuvar baštine Andrija Bošković sačuvao je uspomene na nekadašnje berbe grožđa pa kroz ove fotografije barem malo možemo osjetiti kako je to bilo nekada te s ponosom čuvati tu dugogodišnju tradiciju vinogradarstva gdje se posebno ističe obitelj Sontacchi čiji vinogradi i berbe traju dobrano preko 100 godina.

Na fotografiji ispod staroj preko 60 godina prikazan je završetak berbe stolnog grožđa koje se bralo u gajbe i bilo je namijenjeno prodaju na tržištu. Fotografiju je sačuvala Marija Bušelić majka Andrijine supruge koja stoji druga s lijeva dok su ostali Kutjevčani i Kutjevčanke ostali neprepoznati. Zanimljivo je da se grožđe tada bralo drvene gajbe dok je danas praksa da se beru u plastične.

Fotografija prikazuje Kutjevčanke u Matičnjaku prije otprilike 70 godina.

Na istoj lokaciji prikazana je sadnja vinove loze iz istog vremenskog perioda.

 

Zadnja fotografija prikazuje berbu grožđa u obitelji Sontacchi, a starijim žiteljima Kutjeva dobro je poznato ime Tome Sontacchija koji je već na samom početku 20.stoljeća počeo službovati kao vinogradar na objektu Vinkomir u Kutjevu gdje je vršio službu upravitelja na Vlastelinstvu Turkovića, a osim toga upravljao je i objektima u Hrnjevcu i Jelkovcu radeći sve do svoje smrti 05.siječnja 1932. u 63.godini života. Tomo je bio otac Antuna Sontacchija vlasnika mesnice i poznatog mesara, ali i vinogradara koji je nastavio očevu tradiciju pa je čak odlikovan diplomom Vinogradarska zadruge u Kutjevu 1937. za najbolje proizvedeno vino iz berbe 1936.

Njegov sin Miroslav je također nastavio tradiciju i nasadio plantažni vinograd u Venju, a vinsku lozu nastavio je i Miroslavov sin Hrvoje poznatiji kao Ceco. Hrvoje je na predjelu Venja sagradio vinogradarsku kuću uz Vinsku cestu. Zasadio je i pradjedovske ledine gdje su nekada pradjed Tomo, djed Antun i otac Miroslav imali vinograde. Velika vinogradarska tradicija Kutjeva pripada definitivno i obitelji Sontacchi čiji novi naraštaj sinova nasljednika ne dopušta da se dugotrajna vinska linija prekine pa su i Krunoslav i Antun dobrano zasukali rukave u očuvanju obiteljske tradicije i baštine kao i očuvanju čuvenog kutjevačkog vinskog prezimena.

 

Foto Kutjevo nekad i danas