20. srpnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Novi vincilir je Krešimir Bodegrajac – Josip Mesić predao ključeve

Završene su berbe u Kutjevu! Naravno tek simbolično obilježavanjem proslave i završnog čina u režiji Udruge Kutjevački vinari na našem Trgu graševine. Berbi će svakako još biti no na ovaj način članovi udruge odaju počast i zahvalnost blagorodnom trsju na doista dojmljiv i unikatan način na nestvarnom položaju malog vinograda u srcu Kutjeva grada. Fascinantno je bilo vidjeti na tako malo trsova toliko obilje grozdova od kojih će članovi udruge napraviti koju kapljicu graševine, a upravo je ovaj mali vinograd dokaz koliko je ova zemlja i ovo podneblje darežljivo kada u buci automobilskog prometa i pod svjetlima semafora loza urodi ovako dobro, obilno i kvalitetno.

Vjerojatno prvi puta u povijesti održavanja ovog zanimljivog rituala održana je kasna berba, a pri tome ne mislimo na kalendarsko kašnjenje nego na satnicu pa je ovaj “susret” odigran pod svjetlima reflektora i blicevima fotoaparata. Predsjednik udruge Ivan Grgić odlično je sa svojom desnom rukom tajnicom Verom Soldo Čamak organizirao ovu dojmljivu berbu u malom, a među uvijek aktivnim članovima udruge našao se uvaženi gost – zamjenik požeško-slavonskog župana za gospodarstvo Željko Jakopović koji se obratio nazočnima i dao novu podršku i vjetar u leđa kroz već uhodanu Vinsku omotnicu, ali i sve nove projekte koji su u pripremi očito shvaćajući važnost vinogradarstva i vinarstva za samo Kutjevo, ali i čitavu našu županiju.

Skupu se ipak najprije obratio prošlogodišnji ili prošlosezonski vincilir mr.sc Josip Mesić koji je svoj posao čuvanja i održavanja vinograda u centru grada odradio savršeno postaviviši visoko letvicu za novoga vincilira Krešimira Bodegrajca kojemu je svečano predao ključ vinograda. Simpatični mali vinograd u srcu grada dobio je i nove oznake za svih 28 čokota. Stare su izblijedjele i zub vremena je učinio svoje pa je dobar gospodar i vincilir Josip Mesić uz ključ predao novom vinciliru i nove pločice s oznakama svih članova i vlasnika pojedinih čokota.

Da sve protekne u najboljem redu i blagoslovu te da i naredna sezone bude uspješna svi su prisutni tome nazdravili pa okrijepili srca, dušu i trbuhe kroz zdravicu oplemenjenu obilnim i opojnim plodovima trsa te sjajan domjenak na domaćinstvu obitelji Sontacchi, a u pripremi su se istaknuli djelatnici i učenici požeške Obrtničke škole pod budnim okom profesorice i mentorice Andreje Drkulec.

Kako je to izgledalo u neponovljivoj noćnoj berbi na gradskom trgu pogledajte u fotogaleriji: