25. lipnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Prvašići će se počastiti medom na treći medni dan

Na 6. sjednici Vlade održanoj 27. kolovoza 2020. godine usvojen je Program Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka za 2020. godinu. Programom će se provoditi edukacija djece u prvim razredima osnovnih škola i njihovih roditelja o važnosti konzumiranja meda i njegovog uključivanja u prehranu, a omogućit će se i bolji uvjeti za pozicioniranje meda s hrvatskih pčelinjaka na tržištu.

Med koji se danas dijelio učenicima prvih razreda osnovnih škola zapakiran je u Nacionalnu staklenku za med zajedno sa slikovnicom edukativnog karaktera “Pčelica Jelica i medo Edo”. Projekt Nacionalne staklenke za med podupire Ministarstvo poljoprivrede s ciljem veće prepoznatljivosti meda proizvedenog na hrvatskim pčelinjacima, pomoću znaka Med hrvatskih pčelinjaka. Svaka staklenka koja se označava znakom Med hrvatskih pčelinjaka ujedno je označena i jedinstvenim serijskim brojem, putem kojeg pomoću internetske aplikacije koja je namijenjena potrošačima na www.med.hapih.hr svaki potrošač može provjeriti koji je pčelar, gdje i kada proizveo taj med.  Nacionalna staklenka za med u prodaji je od 28. studenog 2018, a od početka prodaje do danas Nacionalnu staklenku koristi 927 pčelara, prodano je ukupno 656 580 staklenki, a može se kupiti na 110 prodajnih mjesta diljem Republike Hrvatske.

Svrha provedbe Programa je podizanje svijesti djece, od rane dobi, o potrebi konzumacije lokalnih poljoprivrednih proizvoda te ukazati na ulogu i značaj pčelarstva u cjelokupnoj poljoprivrednoj proizvodnji, posebno zbog održavanja ekološke ravnoteže i biološke raznolikosti, budući da 84 % biljnih vrsta i 76 % proizvodnje hrane u Europi ovisi o oprašivanju koje obavljaju domaće i divlje pčele.

Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka održan je prvi puta 7. prosinca 2018. godine i polučio je veliki interes javnosti te veliko zadovoljstvo svih koji su sudjelovali u Programu, a posebice učenika prvih razreda osnovnih škola. S jednako dobrim uspjehom Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka održan je i 9. prosinca 2019. godine. U dvije godine njegova održavanja u Programu je sudjelovalo ukupno 826 osnovnih škola s ukupno 72.002 učenika prvih razreda kojima je dodijeljen med od 381 pčelara. Ove godine sudjeluju 853 osnovne škole i 35.596 učenika prvih razreda, a med je isporučilo 216 pčelara odabranih od strane osnivača školskih ustanova.

Prema podacima iz Evidencije pčelara i pčelinjaka, u Hrvatskoj se u 2020. godini pčelarenjem bavi 8.5 tisuća osoba te je evidentirano 443 tisuća zajednica, što je porast broja pčelara u odnosu na 2019. godinu za 4,7%  i porast broja pčelinjih zajednica za 6%, a u prošlogodišnjem mednom danu sudjelovali su i naši Kutjevčani Andrej Egner i Stjepan Farbašić sa svojim medom.

Foto FB Pčelarska udruga Zlatna dolina