24. lipnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Prolongiraju se mjere koje se odnose na sportska i obiteljska okupljanja, sahrane, svadbe…

Nakon završenog sastanka Stožera civilne zaštite Požeško-slavonske županije održana je tiskovna konferencija na temu COVID-19.

 

“Naglašavam da na svim onim mjestima na kojima se osobe nisu pridržavale osnovnih mjera kao što su nošenje maski, održavanje razmaka, ali i duže zadržavanje na samim tim okupljanjima, rezultiralo je sa većim brojem pozitivnih osoba i samim time rezultiralo i stavljanjem većeg broja osoba u samoizolaciju.” – rekao je voditelj službe epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije dr. Ante Vitalia

Župan i načelnik Stožera civilne zaštite Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević rekao je kako je i nakon razgovora, prijedloga, analize stanja i problematike koju imamo u županiji, nažalost, u proteklih mjesec dana broj pozitivnih osoba vrlo visok.

“Statistički gledano brojke, očekivali smo da će doći do pada, da će doći do manjeg broja zaraženih, no nažalost situacija ipak nije takva. Iz tog razloga Stožer civilne zaštite Požeško-slavonske županije donio je odluku da će mjere koje su bile propisane do sada, a vrijede do 07. listopada, biti poslane Nacionalnom stožeru RH za produžetak istih u razdoblju od 14 dana. Mjere ostaju iste, a odnose se na sportska i obiteljska okupljanja, sahrane, svadbe, te molim sve naše sugrađane da se i nadalje drže svih propisanih mjera od strane našeg civilnog stožera. Održavanje razmaka, higijena ruku te nošenje zaštitnih maski jako su bitne mjere kako bismo zaštitili jedni druge od mogućnosti prijenosa virusa. Kako bismo pomogli detektirati okupljanja, postojat će obveza prijave gdje god se isto zahtijeva, jer na taj način možemo brže i efikasnije reagirati kako bismo saznali ako negdje postoji novi uzrok zaraze.”

Posjete i ulazak u socijalne ustanove kao što su domovi za stare i nemoćne, do daljnjega su ukinute, domovi zdravlja funkcioniraju tako da će se obavljati mjerenje temperature i dezinficiranje na ulazu, za sve ostale slučajeve postoje obiteljski liječnici te se svakako apelira na građane da odgode manje važne preglede.