24. travnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Prekrasna reklama naše županije i našeg grada na portalu punkufer.hr

Seoska imanja, tradicionalna hrana, stari vinski podrumi, zanimljive priče i još zanimljiviji ljudi, brda s kojih puca prekrasan pogled – sve to samo je dio dvodnevnog izleta ekipe s punkufera u Zlatnu Slavoniju.

S ranim jutrom zaputile su se dvije znatiželjne dame prema Požeško-slavonskoj županiji kako bi iskusile ljeto na kopnu. U dva dana odlučile su proći cijelu županiju. Popis onoga što su željele posjetiti i vidjeti bio je poprilično dug, a između ostalog neizostavna postaja je bilo i naše Kutjevo. Kako su nas vidjele kroz svoje oči pročitajte u nastavku, a kompletan članak pronađite na poveznici punkufer.dnevnik.hr.

S razlogom na sam spomen Kutjeva odmah pomislimo na vino, a dio je to puta koji nikako nismo željele propustiti. Ovaj je vinorodni kraj poznat prvenstveno po graševini. Vinogorje Kutjevo ubraja se među najkvalitetnija hrvatska vinogorja, a to pokazuju mnoga zlata kojima je nagrađivana prvenstveno graševina. Čini se da ima nešto u toj 45. paraleli na kojoj se vinogorje nalazi. Ista je to paralela na kojoj se nešto zapadnije prostiru svjetski poznata vinogradarska područja kao što su Piemont, Val du Rhone, Bordeaux i Oregon.

Obilazak vinarije Kutjevo nije mogao proći bez odlaska u vinski podrum iz 1232. godine. Baš onaj u kojem su, kako tri stoljeća stara legenda kaže, carica Marija Terezija i barun Trenk proveli cijeli tjedan. O tome svjedoči i udubljenje kamenoga stola koje je nastalo u žaru ljubavi. Ljubazni domaćini pokazali su nam i svoju najveću bačvu koja je još u funkciji, a u nju stane oko 53 tisuće litara vina. Nakon obilaska same vinarije uputili su nas prema vidikovcu Vile Vinkomir. Samo nekoliko minuta vožnje dijelilo nas je od mjesta s kojeg se prostire prekrasan pogled na kutjevačke vinograde.

Kako smo kušali graševinu najstarijeg podruma ovoga kraja, šteta bi bilo ne obići i najmlađu vinariju o kojoj se daleko priča. Osim što je krasi svjetski dizajn čiji pogled očarava, vinarija Galić posjeduje i najsuvremeniju tehnologiju u proizvodnji vina. I tu nije kraj jer, kako vlasnik Josip kaže, vino uvijek ima svoje skrivene strane, mistične točke te cijeli mikrokozmos ukusa. A to se može reći i za njegovu vinariju u kojoj sa svakim posjetom otkrijete nešto novo i neočekivano.

Prvi dan izleta završile smo uz riječne specijalitete na prekrasnom obiteljskom imanju Schön blick. Prvi smo put isprobale riblji paprikaš i ostale pozitivno iznenađene. Za glavno jelo naručile smo šarana, smuđa i soma uz krumpir s blitvom. Slavonski su to specijaliteti na koje ćemo sigurno ponovno doći. Sva sreća da je kućica na jezeru bila odmah iza restorana jer smo u tom trenu bile spremne za krevet.

Foto punkufer.dnevnik.hr