28. svibnja 2023.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Ovisnosti svakodnevnog života – Kofein

Kada čujemo riječ ovisnost, mnogi od nas prvo pomisle na korištenje tvari kao što su heroin, kokain i filmove u kojima ovisnici lutaju ulicama tražeći svoju iduću dozu. Pomislimo vjerojatno i na alkohol, čiji se utjecaj često spominje u kontekstu različitih epizoda nasilja ili u reportažama o prometnim nesrećama. Kada uz pojam ovisnosti (opravdano) vežemo teškoće koje ona uzrokuje kako ovisniku, tako i njegovoj užoj i široj okolini, lako je previdjeti da je moguće biti ovisan i o tvarima koje nemaju tako dramatičan utjecaj na naše funkcioniranje. U nastavku vam donosimo neka sredstva ovisnosti koja su za mnoge uobičajeni dio svakodnevnog života i čije je korištenje društveno prihvatljivo iako može imati negativne posljedice.

Unatoč tome što ga često previdimo kad razgovaramo o psihoaktivnim tvarima, kofein se smatra najkorištenijom drogom na svijetu. Iako se blaga do umjerena konzumacija kofeina smatra sigurnom za zdravlje, a neka istraživanja pronalaze i pozitivne zdravstvene učinke kave, povećani unos kofeina (više od 400 miligrama dnevno, što je oko četiri prosječne šalice kave) može imati štetne posljedice. Kofein djeluje stimulativno na živčani sustav, zbog čega mnogi doživljavaju osjećaj povećane budnosti nakon ispijanja kave. Zbog pozitivnog efekta na raspoloženje, ispijanje kave (ili neke druge tekućine koja sadrži kofein) lako prelazi u naviku. Kod nekih pojedinaca može se pojaviti tolerancija na kofein zbog čega moraju unositi sve veće i veće količine kako bi postigli jednak doživljaj. Kod konzumiranja povećanih količina kofeina kroz duži vremenski period izlažemo se povećanom riziku od koronarne bolesti srca, smanjene apsorpcije željeza i problema sa začećem.

Kao i kod drugih psihoaktivnih tvari, velika prepreka u odvikavanju od kofeina jesu simptomi sustezanja koji uključuju, između ostalog, glavobolju, umor, teškoće koncentracije i depresivno raspoloženje. Ako pokušavate smanjiti unos kofeina, bitno je da ga smanjujete postupno kako biste omogućili tijelu da se navikne na funkcioniranje s manjim količinama kofeina i smanjili neugodne simptome sustezanja. Ako vam nedostaje okus kave i/ili ritual njenog ispijanja, umjesto obične kave možete posegnuti za bezkofeinskim opcijama ili jednostavno veću šalicu kave zamijeniti za onu manju.