22. veljače 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

TJEDAN IZA NAS – Gudelj u Kutjevu

 

Rubrikom ‘Tjedan iza nas’ podsjećamo na neke od događaja koji su obilježili protekli tjedan u našem gradu i okolici. Za ovo prvo izdanje, izdvajamo vijesti o tome da je dugo očekivano reciklažno dvorište počelo s radom prošlog ponedjeljka te program kreativne radionice plesa koji se održao u petak zahvaljujući inicijativi Grada Kutjeva i uz pomoć udruge Ples i dijete – daCi Hrvatska povodom Svjetskog dana plesa a u kojoj su toliko uživali naši najmlađi iz vrtića Grozdić i osnovci u školi.

Kao kulturni događaj u tjednu koji ćemo svakako pamtiti izdvajamo promociju knjige Blaža Duplančića ‘IVAN GUDELJ – HAJDUČKA PRIČA’ koja je održana protekle srijede s početkom u 20 sati u kinodvorani Kutjevo. Ivan Gudelj sa suradnicima je toga dana došao i na utakmicu NK Kutjevo – HNK Vukovar 1991.

Nakon toga, svi su se uputili u kinodvoranu Kutjevo. Promocija je počela projekcijom filma koji prikazuje njegove uspjehe i opisuje kako je nagli prestanak karijere utjecao na Gudeljov život. Bio je kapetan Hajduka i reprezentacije Jugoslavije s kojom je igrao na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj i Europskom prvenstvu u Francuskoj. Imao je 26 godina kada je trebao ostvariti transfer iz Hajduka u Real Madrid, ali se teško razbolio i radi hepatitisa B morao je prestati igrati nogomet. Tri godine Gudelj se pokušavao izliječiti, a nakon što je prestala svaka nada u povratak nogometu morao je krenuti od nule. Upisao je fakultet i počeo novi život.
Knjiga donosi potresnu priču o teškom mirenju s činjenicom da s 26 godina mora u bolnicu – umjesto u Real Madrid.
Za knjigu Ivan Gudelj – hajdučka priča, autor Blaž Duplančić dobio je nagradu za izdavaštvo u 2010. godini Zbora sportskih novinara Hrvatske.

Nakon toga prikaza filma u kinodvorani Kutjevo, poznati kazališni glumac Duško Modrinić pročitao je kratku priču o životu Ivana Gudelja. Prisutnima se naposljetku obratio savjetnik gradonačelnika Ivica Malnar, a Gudelj je zaključio: “Nakon svake promocije odlazim ispunjen i zadovoljan. Cilj mi je prenijeti poruku da, bez obzira u kakvoj se životnoj situaciji nađete, trebate se boriti i krenuti dalje. Bio sam mlad i perspektivan igrač, na vrhuncu svoje karijere i sve je to u jednom trenutku stalo. Ježio sam se svaki put kad sam oblačio Hajdukov dres. Drago mi je što mogu podijeliti s vama svoju priču i nadam se da ćete imati priliku pogledati film ‘Ivanova priča’.