20. srpnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Osjetan pad novooboljelih, PSŽ i dalje statistički drži niz bez novih slučajeva

U posljednja 24 sata zabilježeno je 56 novih slučajeva pa je do sada ukupno zabilježeno 2.539 osoba pozitivnih na Covid-19. Dosad se oporavilo 2.150 osoba. Preminulo je stotinu i sedam osoba. Još su 282 osobe na liječenju.

Jedna novooboljela osoba je iz Brodsko-posavske županije, jedna iz Varaždinske županije, dvije novooboljele osobe su iz Koprivničko-križevačke županije, dvije iz Zadarske županije, pet novooboljelih osoba je iz Zagrebačke županije, pet iz Primorsko-goranske županije, pet iz Splitsko-dalmatinske županije, 23 novooboljele osobe su iz Grada Zagreba, a 12 novooboljelih osoba je iz Osječko-baranjske županije.

Nema pacijenata na respiratoru, a bolnički se liječi 51 osoba. Do sada je testirano 75.437 osoba, od toga 780 u posljednja 24 sata.

24.6. Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je dvije odluke:

Ovim odlukama produžen je postojeći režim prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske do 30. lipnja 2020. godine, omogućena je uspostava željezničkog i cestovnog međunarodnog javnog prometa uz pridržavanje preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te je za djelatnost trgovine ukinuta zabrana rada blagdanima i neradnim danima, što znači da je omogućeno uspostavljanje radnog vremena kao i prije proglašene epidemije bolesti COVID-19, ali i dalje uz obveznu primjenu protuepidemijskih mjera i pridržavanje svih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno nema aktivnih slučaja zaraze korona virusom COVID-19. Na analizu je poslano 18 uzoraka koji su se pokazali negativnima, 58 osoba je u samoizolaciji te je ukupno testirano 1462 osoba. Danas je 44. dan bez novooboljelih osoba u Požeško-slavonskoj županiji.

Županijski je Stožer povodom slučaja povezanog s Đakovom, a koji je bio pozitivan i ostvario brojne kontakte na lipičkom području sazvao tiskovnu konferenciju:

„Odlučili smo sazvati tiskovnu konferenciju, budući se COVID-19 ponovno intenzivirao te smo vas željeli obavijestiti o svim radnjama koje se trenutno poduzimaju, a pogotovo vezano na slučaj koji je povezan sa Đakovom. Stožer je održao uži sastanak te smo spremi donijeti nove odluke ukoliko se pokaže da je to potrebno učiniti.

U našoj županiji bilo je najmanje pozitivnih osoba u cijeloj Republici Hrvatskoj te se ovim putem treba zahvaliti i pohvaliti sve žitelje naše županije što su se pridržavali svih mjera koje su propisane te što su uvažavali i one stavke koje nisu bile propisane, nego su ostale samo na bazi preporuka i mišljenja te sami radili na tome da kontakt bude što manji. Nakon popuštanja mjera i određenog vremena relativne stagnacije, virus se nažalost ponovno vratio u našu zemlju te svakako da opasnost postoji i u našoj županiji.

Svjedoci smo da toga da je sada vrijeme vjenčanja, krizmi i drugih raznih proslava na kojima se okuplja veći broj ljudi. Kod nas je i običaj i navika bliskog pozdravljanja te smatram kako bismo opet trebali biti oprezniji te prestati s time, budući da tako pomažemo ne samo sebi nego i svojim bližnjima.

Važno je spomenuti kako smo obavili 1462 testiranja. Prema uputama stručnih osoba testiraju se svi oni za koje su te stručne osobe utvrdile i smatraju da ih je potrebno testirati. Sve podatke o COVID-19 svakodnevno, bez iznimke, objavljujemo na službenim stranicama županije, a sve informacije mogu se uvijek dobiti u našem Zavodu za javno zdravstvo.

Posjete u naše domove umirovljenika ponovno ćemo zabraniti, budući da su osobe koje ondje borave najranjivija skupina, a time činimo najvažniji korak u što većoj zaštiti njih samih.

Temeljem svega navedenoga molim sve žitelje da se, s istim intenzitetom kao i do sada, ponovno pridržavaju svih onih propisanih i nepropisanih mjera, kako bismo opet zajedničkim snagama bili županija koja ima najmanje pozitivnih osoba, čime štitimo svoje bližnje, a ujedno dajemo veće šanse našem gospodarstvu.“ zaključio je župan.

„Naša županija još uvijek nema pozitivnih slučajeva COVID-19. Danas ćemo testirati sve kontakte osobe koja je pozitivna na COVID-19, a povezana je sa Đakovom. Danas će se ukupno testirati 45 osoba, a veći dio su kontakti osobe iz Đakova.

Nadam se da će se naši žitelji i dalje pridržavati socijalne distance, izbjegavanja rukovanja, u razgovorima da se pridržavamo udaljenosti od 1,5 metara, da u zatvorenim prostorima obavezno nosimo maske, izbjegavanje javnih okupljanja gdje je veći broj ljudi , pridržavanje higijenskih pravila.

Kada govorimo o socijalnim ustanovama, preporuka je nacionalnog stožera da se posjete ukinu, a time ćemo se voditi i mi sami.

Valja napomenuti i kako je od jučer ulazak za građana Srbije, Bosne i Hercegovine, Kosova i Sjeverne Makedonije obvezna samoizolacija u trajanju od 14 dana.“ rekao je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Mato Matijević.

Foto PSŽ