25. lipnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Odgoda putovanja u RH koja nisu nužna

S obzirom na epidemiju koronavirusa COVID-2019, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, u dogovoru sa Stožerom za civilnu zaštitu Republike Hrvatske, moli hrvatske državljane, koji privremeno ili stalno žive i rade izvan zemlje, da do daljnjega odgode putovanja u Republiku Hrvatsku koja nisu nužna.

Savjetuje se svim hrvatskim državljanima, koji nemaju neodgodivu potrebu za putovanjem u Republiku Hrvatsku, da ostanu u svojim mjestima boravka kako bi se što manje izlagali i time smanjili ugrozu zaraze koronavirusom za sebe, vlastitu obitelj, ali i okolinu.

Svi oni koji se upute prema Hrvatskoj, s namjerom kratkotrajnog boravka, trebaju biti svjesni da se situacija u drugim državama mijenja te da određena pravila vezana uz prelazak graničnih prijelaza ili putovanja u zračnom prometu mogu biti bez prethodnih najava promijenjena, a što svakako može otežati ili onemogućiti povratke hrvatskih državljana u države u kojima žive i rade.

Epidemiološke mjere u Hrvatskoj su uvedene za sve one koji ulaze na područje Republike Hrvatske iz drugih zemalja. Slijedom toga, bit će upoznati s mjerom obveznog smještaja u karantenu na razdoblje od 14 dana ili će morati provesti obveznu mjeru samoizolacije u razdoblju od 14 dana.

U ovim izazovnim trenucima važno je poslati poruku odgovornog ponašanja prema društvu, jer štiteći sebe štitimo i druge! Znamo da je teško držati se u izolaciji već duži period, ali što više budemo disciplinirani i brojke novooboljelih krenu opadati ukidat će se mjere ograničenja i rada i prije ćemo se vratiti životima na koje smo naviknuti.

Hrvatska je trenutno jedna od zemalja koje imaju vrlo nisku stopu zaraženih, ali i smrtnih slučajeva kroz posljednjih desetak dana. Jako je bitno da nemamo eksponencijalni rast što budi jako puno optimizma da ćemo ovu pandemiju izdržati i daće brojke početi što prije opadati. Novo ažuriranje i objave Stožera su u 14 sati kada donosimo nove podatke za našu županiju, ali i čitavu RH.

Foto FB