24. travnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Nema novih slučajeva zaraze u PSŽ – uvedena chatbot aplikacija

Ažurirani su podaci o stanju epidemije koronavirusa u RH, a naš dežurni epidemiolog Dr Ante Vitalija je ponovo ostao negativan što od srca svi skupa priželjkujemo iz dana u dan. Jako dobra vijest je da i dalje nema eksponencijalnog rasta čak štoviše ponovo je zabilježen pad broja novooboljelih osoba na nivou države. Brojka tri i dalje stoji na geografskoj karti naše županije i tek je Ličko-senjska s manjim brojem zaraženih.

Kao pripomoć svima u svrhu što boljeg protoka informacija uvedena je chatbot aplikacija za javnost koja olakšava rad epidemologa i drugih zdravstvenih stručnjaka.

Facebook stranica HZJZ – Hrvatski zavod za javno zdravstvo (messenger)  uvela je novitet: tzv. chatbot aplikaciju ili službeni alat koji interaktivno informira širu javnost te tako znatno olakšava rad epidemiologa i drugih zdravstvenih stručnjaka aktivno uključenih u borbu protiv koronavirusa.

Chatboti su računalni programi dizajnirani za komunikaciju s ljudima te pomažu odgovarati na pitanja koja korisnici imaju vezano uz određenu temu. Funkcionira tako da korisnik pošalje upit, a chatbot automatski odgovara, u bilo koje vrijeme, bez potrebe za dodatnim stručnjacima u podršci, jer je već prethodno naučen kako da odgovori. Osim što štedi vrijeme, informira sve zainteresirane korisnike te se oni osjećaju ugodnije pitati kad imaju saznanje da će biti odgovoreno u bilo koje vrijeme na sva njihova pitanja.

Prema istraživanju tvrtke Hero Factory, autorima ove chatbot aplikacije, isprogramirana je struktura, istražene su sve informacije te je razrađena tematika u koju su implementirani stručna pomoć i znanje epidemiologa i stručnjaka iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.  Chatbot aplikacija tako omogućuje brže povezivanje korisnika i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a ukoliko se pokaže potreba za dodatnim pojašnjenjima, korisnik uvijek može kontaktirati stručnjake i epidemiologe putem upita na dežurne telefone u pozivnim centrima koji su objavljeni na stranici www.hzjz.hr .

Foto FB