14. lipnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Novih 86 slučajeva, županijski stožer održao tiskovnu konferenciju

U protekla 24 sata zabilježeno je 86 novih slučajeva pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas 798. Još je 85 osoba na liječenju, s tri pacijenta na respiratoru. U protekla 24 sata testirane su 1.264 osobe.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je ukupno zabilježeno 3.094 osoba zaraženih novim koronavirusom, od čega 86 u protekla 24 sata. 2.183 osoba se oporavilo, a dosad je preminulo stotinu i trinaest osoba.

Do sada je testirano 84.166 osoba, od čega 1.264 u protekla 24 sata. Podaci su prikupljeni od lokalnih stožera zaključno s 12:45 i moguće je da se kasnije pojave razlike u objavljenim brojkama zbog kasnijeg termina objave podataka nekih stožera.

Stožer civilne zaštite Požeško-slavonske županije održao je sinoć tiskovnu konferenciju na kojoj je rečeno kako je obrađeno 94 uzoraka te je 13 pozitivnih, što čini brojku od trenutno aktivnih slučajeva 58 za područje Požeško-slavonske županije. Nastaviti će se obrada uzoraka u Općoj županijskoj bolnici u Požegi te će novi rezultati biti objavljeni tijekom idućeg dana.

U samoizolaciji se trenutno nalazi 422 osoba. Nastavit će se s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba, ukupno je testirano preko 2000 osoba.

Župan Alojz Tomašević apelirao je građanima da se pridržavaju preporuka jer samo tako se može smanjiti rizik širenja epidemije. Također je naglasio da je županijski Stožer civilne zaštite jedini službeni izvor svih informacija vezanih za COVID-19, kao i epidemiolog Ante Vitalia koji provodi evidenciju svih kontakata i suspektih osoba zajedno sa Općom županijskom bolnicom Požega koji obavljaju testiranja uzoraka.

„Trenutno je potrebno da se naši žitelji i dalje pridržavaju socijalne distance, izbjegavanja rukovanja, u razgovorima da se pridržava udaljenosti od 1,5 metara, da u zatvorenim prostorima obavezno bude nošenje maske, izbjegavanje javnih okupljanja gdje je veći broj ljudi, pridržavanje higijenskih pravila. Dolazi vrijeme vikenda, kada su najavljena održavanja raznih sportskih okupljanja, manifestacija, svadbi i ostalih događanja, mi nikome ne možemo zabraniti nešto ali apeliramo na oprez i da svatko od nas prihvati tu odgovornost kao organizator i kao osoba koja će biti sudionik okupljanja. Također svjedoci smo jednog slučaja koji je rezultat noćnog izlaska u klub, mi također imamo noćne klubove, naši inspektori su tu što se tiče tog pitanja te ih pozivam da odrade svoj dio posla. U idućem vremenu biti će organiziran sastanak Stožera sa svim načelnicima kako bi se zajednički dogovorile aktivnosti i neke nove mjere za buduće vrijeme.“ – rekao je župan Alojz Tomašević

Posjete i ulazak u socijalne ustanove kao što su domovi za stare i nemoćne, do daljnjega su ukinute, domovi zdravlja funkcioniraju tako da će se obavljati mjerenje temperature i dezinficiranje na ulazu, za sve ostale slučajeve postoje obiteljski liječnici te se svakako apelira na građane da odgode manje važne preglede.

Zbog trenutne situacije na području županije, ponovno će biti aktivirana COVID ambulanta u Požegi s radnim vremenom od 08,00 do 20,00 sati, na adresi Matije Gupca 10. Kontaktni broj ambulante: 095-340-0019