24. lipnja 2021.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

NAJAVA NOVE RUBRIKE: Ljekovito bilje – recepti i savjeti


U suradnji s OPG-om Livak odlučili smo sadržaj portala upotpuniti novom rubrikom „Ljekovito bilje – recepti i savjeti“. Naglasak rubrike je na sezonskim biljkama i dobrobiti istih. Očekuju vas raznolike teme, od recepata za neko ukusno i zdravo jelo pa sve do savjeta za izradu prirodne kozmetike, tinktura, čajeva i raznih drugih proizvoda od biljaka. Osim toga, moći ćete pronaći korisne savjete o tome kako skladištiti određenu biljku, gdje ju pronaći, kako ju brati i još mnogo toga iz bogate riznice OPG-a Livak.

Pratite nas i dalje jer već u nedjelju stiže prvi prilog u kojemu ćete moći pročitati o ljekovitosti gloga, ali i pronaći recepte za izradu čaja, kapi i rakije.

O OPG-u Livak

OPG Livak nalazi se u Kutjevu na površini od 5 600 kvadratnih metara, a riječ je o biotopu koji se sastoji od tri cjeline: voćnjak, brdski travnjak i šumarak.

Prvi dio odnosi se na voćnjak u kojem se nalaze zasađene stare sorte voćaka, divlje voćkarice i grmovi te stabla divljih drvenastih i grmolikih vrsta, čiji se plodovi koriste u prehrani, kao što su glog, crni trn, divlja trešnja, divlja kruška, šljiva trnovača i šipak.

U drugom dijelu koji čini livada – košanica raste različito zeljasto bilje, među kojima se nalazi veći broj ljekovitih vrsta.

U šumarku, koji ujedno čini i treći dio biotopa, nalazi se nekoliko vrsta drveća i grmlja, među kojima se najviše ističe hrast sladun. On je najvećim dijelom iznikao iz panja ili korijenja te brzo raste u visinu i debljinu. Uz hrast sladun, ovdje se pojavljuje još i hrast cer te zajedno čine zajednicu u kojoj preteže sladun. Također je pronađen i hrast kitnjak te mnoge druge vrste, kao što su divlja trešnja, divlja kruška, obični orah, bijeli dud, bijela topola, crni jasen i ostalo.

Tijekom 2011. godine na OPG-u je provedeno florističko istraživanje koje je rezultiralo pronalaskom 174 samonikle biljne vrste od kojih su 26 zakonom zaštićene i dvije zakonom strogo zaštićene (Dianthus armeria L. ssp. armeria i Bromus commutatus Schrad.). Isto tako, promatranjem faune zabilježeno je da na tom području obitavaju između ostalog i: obični zelembać, barska žaba, zelena žaba, gatalinka, sljepić, bjelouška, divlji zec, drvolaz, vinogradarski puž, jež, krtica, poljski miš te nekoliki vrsta pauka i skakavaca.

Djelatnost
  • Poljoprivreda i ruralni razvoj
  • Održavanje i promicanje vrijednosti i bogatstva biljnog i životinjskog svijeta Požeške kotline
Misija
  • Zadovoljiti potrebe ljudi za domaćim, kvalitetnim te zdravim biljnim proizvodima i omogućavanje izletnicima ugodan, zanimljiv i poučan boravak u prirodi.
Kontakt podatci
  • Točak 10, 34000 Požega
    (imanje se nalazi na adresi Vinkomir 15, 34340 Kutjevo)
  • 099/3020-007

Više o OPG-u Livak možete pronaći na: https://www.opg-livak.hr/

Pišite nam o kojim biste biljkama htjeli čitati i što biste htjeli naučiti iz područja ljekovitog bilja na: redakcija@kutjevacki.hr