14. lipnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Martinje su simblično obilježili i kutjevački planinari

Iako nije bilo uobičajene proslave Martinja u Kutjevu na koju smo navikli i koju je uobičajeno pohodilo nekoliko tisuća gostiju i planinara naši su se domaćini ipak odlučili na simboličnu proslavu Martinja. Kao jedan od najvažnijih kotačića u organizaciji velike vinske proslave našega Grada kutjevački planinari su se odlučili na malu proslavu kako bi se tradicija unatoč teškim okolnostima ipak održala na životu..

Nakon dugog niza godina, nažalost, ove godine se nije održala tradicionalna proslava Martinja. Brojni planinari i posjetitelji nisu ove godine mogli uživati u našim lijepim gorama, obredu po kojem se mošt pretvara u vino i degustaciji mladog vina, kao i u bogatoj gastro ponudi našeg grada i slavonskih delicija. Prethodili su brojni upiti o održavanju manifestacije, međutim, naše planinarsko društvo je otkazalo masovno okupljanje za Kutjevačko Martinje koje se trebalo održati 08. studenog 2020. godine, ali zbog aktualnih zdravstvenih okolnosti vezanih uz širenje virusa uzrokovan Covid-19 i zbog pridržavanja  epidemioloških  mjera.

No to jutro se nekolicina članova  planinarskog društva  Vidim okupila na trgu pokraj čuvenog malog vinograda i bačve u našem gradu, te krenuli u pohod do planinarske kuće Mlaka, koja je smještana na nadmorskoj visini od 552 metra. Ispratilo ih je maglovito jutro, a što su se više penjali, postajalo je sve sunčanije. Iako je mjesec studeni, putem su pronalazili svakojakih gljiva, nažalost, uglavnom nejestivih.

Prekrasan sunčan dan smo proveli u uređenju planinarske kuće i okoliša, ali smo se i okrijepili  dobrim grahom i ostalim slavonskim delicijama. U hodnji su nam se pridružile naše mlađe vinarke, a  stariji vinari su se ipak pridružili dolaskom prijevoznim sredstvom “džipom”. Bilo je planinara iz Požege, Osijeka, Županje, Orahovice i drugih okolnih gradova koji su ostali vjerni pohodu po našem gorju za Martinje, a  glavna destinacijama  većini planinara bila je prema vidikovcu Rogin kamen na kojem će se ovaj tjedan završiti druga etaža, a pogled s njega bit će veličanstven. Sve posjetitelje koji su prolazili pokraj planinarske kuće smo počastili kolačima i vinom. Ovaj put je izostavljen obred krštenja mošta, ali zato su se  naši vinari potrudili da uživamo u kušanju dobre kapljice – za kutjevački.hr je izjavila predsjednica društva Nada Razumović.