Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Marija Marjanović uz pomoć mentorice Anite Katić napisala najljepše ljubavno pismo

Jedno od nejljepših ljubavnih pisama u povijesti hrvatskog naroda bilo je inspiracija mladim i talentiranim piscima i pjesnicima, a natječaj je proveo požeški ogranak Matice Hrvatske.

„Moje drago serce!
Nemoj se žalostiti sverhu ovoga moga pisma, niti burkati. Polag Božjega dokončenja sutra u deseti ore budu meni glavu sekli, i tulikajše naukupe tvojemu bratcu. Danas smo mi jedan od drugoga serčeno proščenje uzeli. Zato jemljem ja sada po ovom listu i od tebe jedan vekuvečni valete, tebe proseći, ako sam te u čem zbuntuval, ali ti se čem zameril (koje ja dobro znam), sprosti mi…”

Napisao je ovo u oproštajnom pismu grof Petar Zrinski svojoj supruzi Katarini noć prije nego su ga, zajedno s Franom Krstom Frankopanom, smaknuli u Bečkom Novom Mestu zbog protuhabsburške urote. Od smaknuća hrvatskih velikana i pisma koje se smatra jednim od najljepših ljubavnih pisama napisanih u hrvatskoj povijesti, prošlo je 350 godina. Povodom ove obljetnice požeški Ogranak Matice hrvatske raspisao je natječaj za najljepše ljubavno pismo pod nazivom „Moje drago srce”. Danas su u Knjižnici Katoličke gimnazije proglašeni pobjednici.

– Poziv na natječaj uputili smo osnovnim i srednjim školama naše županije kako bi se svi zajedno podsjetili na tužnu sudbinu naših povijesnih velikana, hrvatskoga naroda ali i potaknuli učenike da ne zaborave u ovom digitalnom vremenu na pisanje pisama svojim voljenim osobama – istakla je u pozdravnom govoru predsjednica Ogranka Ljiljana Marić.
Predsjednica Povjerenstva za odabir najljepšeg ljubavnog pisma prof Marijana Ćorluka ukratko se osvrnula na sam natječaj kao i na formu ljubavnog pisma.

– U današnje vrijeme ideja da sjednete i napišete pismo može izgledati čudno i arhaično. Može čak ići toliko daleko da zvuči smiješno u bilo koje druge svrhe, osim što potencijalnom poslodavcu ili klijentu izgledate profesionalno. S bržim, učinkovitijim, ali i hladnijim i neosobnim, načinima komunikacije na dohvat ruke, kao što su e-pošta, telefonski pozivi i slanje SMS-ova, forma je pisma preživjela, čini se,u krnjoj formi u redcima na prigodnoj čestitki – rekla je prof. Ćorluka. Podsjetila je također kako se izvornik pisma grofa Zrinskog supruzi Katarini čuva u pismohrani Zagrebačke biskupije.
Prije proglašenja pobjednika natječaja o kriterijima je govorila članica Povjerenstva prof. Blanka Đimoti Zima.

– Važno je, nužno i vrijedno njegovati pristup komunikacijskoga i kulturološkoga u jezičnom izražavanju, a upravo ovakvim natječajima potičemo mlade osobe na stvaralaštvo. Na jezično-stilskoj, estetskoj i tematskoj razini svi pristigli tekstovi ostvarili su maksimum i povjerenstvu je doista bilo teško odabrati one najbolje. Ovdje bi se istaknuo i kulturološki pristup, koji pridonosi razumijevanju duhovnih vrijednosti života i svijeta, ističući u prvom planu čovjeka i čistu ljubav. Kriteriji za odabir najljepšega pisma bili su: forma pisma, originalnost, jezična i stilska dotjeranost i minimalna primjesa patetike – rekla je prof. Đimoti Zima.
Naravno, prisutni su imali priliku čuti i pismo koje je poslužilo kao predložak za natječaj a u izvornom obliku pročitala ga je članica Povjerenstva Anita Katić.

U kategoriji osnovnih škola najboljim pismom je proglašeno ono što ga je napisala Marija Marjanović iz kutjevačke škole. Mentorica joj je bila Anita Katić.
U kategoriji srednjih škola prvo mjesto osvojila je Marija Kelbasa iz Ekonomske škole (mentor Maja Pranjić Čorak), drugo Vanessa Vukušić iz Katoličke gimnazije (mentor Miroslav Paulić) a treće Julijana Lukačić iz Ekonomske škole (mentor Maja Pranjić Čorak). Nagrade najboljima uručila je Ljiljana Marić.
Na kraju, svi su izrazili nadu kako će ovakav natječaj ponovo biti raspisan a upućen je i poziv za pisanje jer, rečeno je…”Pismo je toliko bolje od telefonskog poziva. Tamo je usred noći ako ga želimo ponovno pročitati. Tamo je tjedan, mjesec ili godinu dana kasnije ako se želimo prisjetiti onoga što nam je rečeno. Ono je zadržani trenutak nečije emocije. Pismo nikada neće izgubiti svoju određenu sentimentalnost koja nadilazi sve ostale dostupne oblike komunikacije. Stoga, papir i pisala u ruke! „

Izvor Požeški vodič (Vesna Milković)