Kažu da je ledena berba vrhunac rada vinara, a produkt takve berbe je nektar kojega se mora probati. Ledeno vino dobiveno kroz takve berbe mora biti ubrano pri temperaturi od najmanje minus 7 Celzijevih stupnjeva i prerađeno je u smrznutom stanju, a mošt ledenog vina sadrži najmanje 127° Oechsla. Ovakva berba je iznimno zahtjevna jer se grožđe mora brati u smrznutom stanju pa su kulise ovakve berbe doista fantastične jer su vinogradi redovito prekriveni bijelim pokrivačem, a smežurane bobice traže puno strpljivosti i pažnje u samoj berbi.
Redovito se beru samo najbolji grozdovi s prosušenim bobicama, a u nekim slučajevima ne bere se cijeli grozd već samo bobice dok se ostatak bobica ostavlja na trsu dok ne postigne svoju određenu kakvoću. Takva berba iziskuje preciznost i strpljivost, a može trajati i tjednima. S obzirom na delikatnost branja i pripreme predikatnih vina ona se najčešće pakiraju u male boce zapremnine od 0,375 l, cijene su puno veće od uobičajenih vinskih prerađevina pa neke koštaju kao suho zlato. Sorte od kojih se najčešće proizvode predikati su: graševina, traminac, sivi pinot, furmit, sauvignon, semillon…
Pošto ovakav način proizvodnje vina zahtjeva puno truda i određen rizik rijetki se vinari odlučuju na taj korak, a u tome svakako prednjači naš vinski gigant Kutjevo dd, a u ovu kalendarsku godinu s ledenom berbom je ušao i Branko Mihalj.
“Uzimajući u obzir kvalitetu, zdravlje grožđa te potencijal vinogradarskog položaja Hrnjevac odlučili smo se na rizik iščekivanja ledene berbe koji se u konačnici isplatio. Ne očekujemo znatnu količinu, no za ovu kategoriju količina je potpuno irelevantna, bit je njezina kvaliteta. Naime grožđe namjenjeno ledenom vinu vrhunske je kvalitete, a nadamo se kako će kao i ostala naša vina pobrati niz priznanja po cijelom svijetu. Berba nije nimalo jednostavna zbog niskih temperatura i uvjeta u kojima se obavlja, a sama proizvodnja se i dalje odvija na tradicionalan način. Bitno je da bobice u smrznutom stanju dođu na preradu koja se također odvija na niskim temperaturama, a mošt mora sadržavati najmanje 127° OECHSLA (količina šećera u moštu). Mošt je prilično gust, poput meda, a prolazi samo jako koncentrirani sok koji sadrži velike količine šećera, najgušći koncentrat mošta, nakon čega počinje veliko umijeće fermentacije toga koncentrata na isključivo prirodan način, a predstavlja dugotrajan postupak koji traje i do šest mjeseci, te još bar godina dana vrenja tog vina kako bi ono postiglo svoje najbolje karakteristike. Sam proces proizvodnje je dugotrajan i riskantan što ledene berbe čini uistinu posebnim, aromatičnim vinima jantarne boje koje ljubitelje vina iznenađuje intenzitetom boje i mirisa. Zadovoljni smo što se proizvodnjom i kvalitetom ledenih vina svrstavamo u red svjetski relevantnih vinskih regija. Dovoljno je napomenuti kako su Nijemci i Kanađani od proizvodnje predikatnih odnosno ledenih vina napravili brend, a na nama je da vlastitim vinima pokažemo svu raskoš kutjevačkog vinogorja” – riječi su glavnog enologa Kutjeva dd Ivana Marinclina..
“Mošt će nam biti iscijeđen za otprilike tri dana, a poslije toga ide na samostalno vrenje, nema nikakvih dodataka kod njega. U početku ga zaštitimo sumporom i za mjesec dana će biti vino. Nikad ga ne pretačem i držim ga na talogu sve do stavljanja u bocu. Taj talog je hrana za vino. Korona nam je napravila velikog zla, ali to nam može biti i opomena. Rekao sam i ponovio sadašnjem ministru financija da nam posebno sada može pomoći. EU ima neke svoje posebne zakone po kojima moramo dozvoliti uvoz vina, ali sada se granice zatvaraju i mi to trebamo napraviti i spriječiti da nam krš bude na policama. Ljudi piju i dalje, a možda čak i više“ – uz dozu humora je u prilogu Poljoprivredne TV rekao Branko Mihalj.
Foto SS YouTube
Više priča
DVD Vetovo organizira radionice za djecu
Mali princ osigurao sredstva za provedbu projekta KOMUNIKACIJA JE IN
Odobrena tri projekta prekogranične suradnje ukupne vrijednosti 80 tisuća eura