24. travnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Grad Kutjevo uveo digitalnu evidenciju radnog vremena

Grad Kutjevo je odnedavno uveo još jednu inovaciju u funkcioniranje rada gradske uprave i svojih zaposlenika, a radi se o sustavu evidencije radnog vremena s ciljem povećane transparentnosti. Sustav funkcionira na principu evidencije putem otiska prsta pa ovu radnju definitivno nema tko drugi odraditi izuzev svakog zaposlenika za sebe.

Evidentiraju se dolasci na posao i izlasci s posla kao i evidencija vremena provedenog van samog radnog mjesta zbog poslovnih, privatnih ili izvanrednih razloga. Poslovni izlasci su česti i opravdani, a zanimljivo da sustav ujutro zaposlenicima tolerira kašnjenje od sat vremena. On ga svakako evidentira i bilježi prema vremenu dolaska pa je shodno tome i ukupna dnevna količina radnih sati umanjena za period kašnjenja. No ukoliko prođe sat tolerancije sustav blokira zaposlenika koji će svoj radni dan do isteka radnog vremena provesti volonterski jer mu se taj radni dan neće bilježiti na konačnom mjesečnom obračunu.

Opcija privatnog izlaska spada u sferu privatnog, ali se tako i evidentira na konačnom obračunu radnih sati. Sustav ima i opciju izvanrednog izlaska zbog opravdanih poslovnih razloga, sastanaka i slično pa se tako tretiraju i radni sati koji mogu biti i zvan radnog vremena što sustav također bilježi.

Sustav funkcionira na principu 4 otiska prsta jer osim dolaska i odlaska djelatnici imaju pravo na pauzu koju moraju iskoristiti jednokratno jer u protivnom nema povrata vremena ili bonusa za raniji dolazak s pauze. Tvrtka Šulc d.o.o. je zaslužna za postavljanje ovog preciznog i nepogrešivog sustava evidencije, a kako su nam iz tvrtke javili radili su ovakav posao i za tvrtku Presoflex pa je Grad Kutjevo vjerojatno jedini Grad u našoj županiji s ovakvim sustavom kontrole i bilježenja radnih sati.

Tvrtka Šulc d.o.o. posjeduje licencu MUP-a za projektiranje i izvođenje sustava tehničke zaštite, praćenje trendova na tržištu pa njihov uigrani tim omoguće izradu sigurnosnih sustava po mjeri svakog naručitelja među kojima je i naš Grad.

Iz tvrtke Šulc poručuju da je moguć još veći pomak te da bi se moglo podesiti sustav da evidentira i mjeri i godišnji odmor, a da se može sinkronizirati i s knjigovodstvenim servisima ili tvrtkama koje obračunavaju radne sate. Arhiva podataka je na serveru kojemu pristup ima samo ovlaštena tvrtka koja na zahtjev može izlistati podatke o radnim satima.