24. lipnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Dominik Budimir odabran za Mladog ambasadora za prava djece i mladih Europske unije

U okviru zajedničkog projekta UNICEF-a i Ministarstva vanjskih i europskih poslova jedanaestoro mladih u dobi od 13 do 17 godina iz različitih krajeva Hrvatske odabrani su za mlade ambasadore za prava djece i mladih Europske unije. Tijekom svog mandata do kraja 2021. godine mladi ambasadori sudjelovat će u brojnim inicijativama, savjetovanjima i radionicama na teme važne mladima.

 

Među više od stotinu prijava, početkom ožujka, Ured UNICEF-a za Hrvatsku, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku RH odabrali su 11 mladih ambasadora, a ostali će nastaviti svoj put kroz UNICEF-ov program za mlade pod nazivom ZABUM – Za budućnost mladih.

 

Kao predstavnici mladih odabrani su: Dominik Budimir, Aleksej Leon Gajica, Gabrijela Ivanjko, Ema Korotaj, Karla Mak, Gabrijela Papec, Borna Štiglec, Nina Topić, Borna Turalija, Barbara Vukas i Mihovil Vuksanović. Svih 11 kandidata istaknuli su se motivacijom, interesima i željom da budu glas svojih vršnjaka među donositeljima odluka te su kroz selekcijski proces pokazali zavidne komunikacijske i prezentacijske vještine te poznavanje trenutnih društvenih prilika i izazova.

Dominik Budimir 17-godišnji je učenik 3. razreda srednje Glazbene škole Požega. Dolazi iz Kutjeva. Vrlo je aktivan u svojoj školi i zajednici. Volonter je Crvenoga križa. Godinama uspješno sudjeluje na lokalnim, državnim i međunarodnim natjecanjima i projektima, a prošle je godine bio i jedini stipendist Veleposlanstva SAD-a u sklopu programa Benjamin Franklin Transatlantic Fellowship za 2019. U SAD-u je proveo ukupno 4 tjedna, a nakon programa provodi svoj TOYA-Project (Bringing Together Old and Young through Art(s)) s naglaskom na međugeneracijskoj solidarnosti. Projekt podupire U.S. Department of State.
Dominik projekt provodi u suradnji sa svojom školom uz veliku podršku ravnatelja škole, profesora Alena Kovačevića, ali i ostalih profesora i učenika škole. U sklopu projekta u prosincu je održan koncert Glazbene škole Požega za štićenike Doma za starije i nemoćne osobe Požega. Drugi je dio projekta posebna kategorija na Hrvatskome festivalu jednominutnih filmova i organiziran je u suradnji s Direkcijom festivala, osobito s direktorom festivala, profesorom Željkom Balogom. Mladi između 15. i 19. godine pozvani su poslati svoje jednominutne filmove na temu “Međugeneracijska solidarnost”. Filmovi će biti dio posebne kategorije Teen Minute 2020, a rok za slanje filmova produžen je do 22. svibnja 2020.

O odabiru kandidata za mlade ambasadore EU-a odlučivali su predstavnici Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Republike Hrvatske, Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

Osnovna ideja ovog projekta je potaknuti veći interes i uključivanje mladih u političke procese te im, kroz sudjelovanje na događanjima u okviru predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije, osigurati platformu na kojoj će moći govoriti o problemima i izazovima s kojima se mladi svakodnevno susreću, ali i ukazati na potencijalne prilike i mogućnosti. Uz navedene aktivnosti, planirana je i suradnja mladih s Uredom UNICEF-a za Hrvatsku, u ulozi savjetnika u razvijanju UNICEF-ovih programa za mlade – od dijeljenja vlastitih iskustava i stavova, predlaganja aktivnosti i tema za rasprave do predlaganja mogućih rješenja.

Prvo događanje s uključenim predstavnicima mladih, održano je 11. ožujka u organizaciji Mreže mladih Hrvatske, gdje su mladi ambasadori raspravljali o načinima implementacije Ciljeva za mlade, odgovornostima u procesu implementacije, mogućim preprekama te razvoju indikatora za njihovo praćenje, kao i o Dijalogu EU-a s mladima.

Zbog pandemije koronavirusa, ostale aktivnosti mladih ambasadora u okviru predsjedanja Hrvatske Vijećem EU privremeno su odgođene, a njihovo održavanje ovisit će isključivo o razvoju situacije s pandemijom, kako u Hrvatskoj, tako i u Europskoj uniji.

Nadahnuti porukama mladih, Ured UNICEF-a za Hrvatsku poziva na razne akcije koje svatko od nas može poduzeti kao odgovor na pandemiju koronavirusa i njezinih posljedica:

 • Brinuti o mentalnom zdravlju
 • Učiti od kuće
 • Provjeravati kako su moji najdraži/najbliži
 • Držati socijalnu distancu, ali ostati povezani
 • Na društvenim mrežama dijeliti točne informacije
 • Slati ohrabrujuće poruke onima kojima je teško
 • Nazvati one koji su u izolaciji
 • Slušati glazbu, čitati knjige ili igrati igre
 • Jesti zdravo i vježbati
 • Pomagati braći ili sestrama u učenju i igrati se zajedno
 • Ne izlagati sebe ili druge riziku
 • Pokazati drugima kako ispravno prati ruke
 • Pratiti UNICEF i Svjetsku zdravstvenu organizaciju na društvenim mrežama
 • Upozoravati ako prijatelji ili članovi obitelji dijele netočne informacije
 • Protiviti se stigmatizaciji i diskriminaciji
 • Ostati kod kuće i tako zaštititi sebe i druge.