20. srpnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Danas je zadnji dan starog TV sustava za našu županiju

Odgođeni prelazak na DVB-T2/h.256 HEVC televizijski sustav krenuo je s primjenom od 27.listopada, a naša je županija na redu sutra 29.listopada kada će se stari sustav ugasiti pa se pripremimo na prelazak koji će nastupiti točno u ponoć. Nakon toga roka gledatelji koji prate televizijske programe putem zemaljskih odašiljača morat će imati televizore ili samostalne prijamnike koji podržavaju novi sustav.

Zato danas provjerite trebate li odraditi zahvate nužne za gledanje TV programa ili ste se već svjesno ili nesvjesno pripremili na promjene. Nakon gašenja u funkciji će ostati samo novi DVB-T2 odašiljači za koje korisnici moraju imati odgovarajuću prijamničku opremu. Oprema se odnosi samo na televizor ili samostalni prijamnik koji mora podržavati DVB-T2/h.265 HEVC sustav dok antene koje su se dosad koristile za prijam TV signala nije potrebno mijenjati.

Pretražite TV programe na prijamniku i upamtite da će se trenutne frekvencije zamijeniti novim po završetku promjene. Napominjemo da svi koji prate programe putem drugih platformi (IPTV  – Max TV, A1, Iskon TV, Optima TV) – kabelske ili satelitske televizije, neće morati mijenjati svoju prijamničku opremu već će moći nastaviti gledati program kao i do sada. Oni koji imaju starije televizore i za gledanje zemaljske televizije koriste samostalne prijamnike nabavljene za gledanje starog DVB-T sustava trebat će imati nove prijamnike.

Zato još danas imate vremena provjeriti prima li TV prijamnik ili dodatni uređaj novi DVB-T2 sustav, ponovo pretražiti kanale i provjeriti imaju li novo nađeni programi HRT-a oznaku HD u kutu. Oznaka HD znači da je prikazana slika u novom DVB-T2 signalu, a ne u starom DVB-T, a ukoliko nemate tu opciju red je kupiti novi prijamnik koji košta između 150 i 200 kuna. Druga opcija je kupnja novog televizora koji može prikazati sliku visoke razlučivosti s već ugrađenim DVB-T2/h.265 HEVC prijamnikom, a svi televizori proizvedeni 2017. i noviji bi trebali imati ugrađen novi sustav no to je ipak najbolje provjeriti s prodavačem.

Gašenje starog sustava po regijama:

  1. Osječko-baranjska, Vukovarsko-srijemska, dio Brodsko-posavske – 27.10.
  2. Dio Bjelovarsko-bilogorske, Virovitičko-podravska, Požeško-slavonska, dio Brodsko-posavske – 29.10.
  3. Međimurska, Varaždinska, Koprivničko-križevačka, dio Bjelovarsko-bilogorske – 3.11.
  4. Grad Zagreb, Zagrebačka, Sisačko-moslavačka, dio Krapinsko-zagorske, dio Karlovačke – 3.11.
  5. Primorsko-goranska, Istarska, dio Ličko-senjske – 10.11.
  6. Dio Karlovačke, dio Ličko-senjske – 27.10.
  7. Zadarska, Šibensko-kninska, dio Ličko-senjske – 5.11.
  8. Splitsko-dalmatinska, dio Dubrovačko-neretvanske – 12.11.
  9. Dio Dubrovačko-neretvanske – 10.11.

Korisnici koji žive u zgradama i koriste zajedničku antenu povezanu s TV-om kroz utičnicu u zidu, savjetuje se kontaktiranje predstavnika stanara jer će možda biti potrebno podesiti zajedničku antenu.

Kako provjeriti podržava li vaš televizor DVB-T2 signal – klikom na ovaj link možete provjeriti je li vaš televizor ili digitalni prijemnik certificiran za prijem novog signala. Tu se nalazi popis skoro tisuću uređaja koji imaju certifikat OIV-a za prijem DVB-T2 signala te, ako je i vaš televizor ili digitalni prijemnik na tom popisu, nećete imati problema nakon što prestane emitiranje aktualnog signala.

Kada provjerite i utvrdite da vam je DVB-T2/HEVC dostupan već sada se možete prebaciti na novi signal. Tako ujedno možete provjeriti podržava li i vaš TV novi signal pri čemu je prvo potrebno ponovno skenirati zemaljske/antenske TV programe. Aktivirajte skeniranje, a ako su se nakon pretraživanja na popisu programa pojavili HD kanali, no nema slike, to je znak da vaš TV ne podržava HEVC.

Prelazak na novi signal omogućit će snažan razvoj mobilnih telekomunikacija te će se na tim televizijskim frekvencijama, uz manje baznih stanica i s manje snage, pokrivati veća, naročito slabo naseljena ruralna područja, koja će dobiti pristup širokopojasnom brzom internetu. Internet će zahvaljujući ovom čišćenju frekvencija biti protočniji, omogućit će se da se i u slabo naseljenim i zabačenim mjestima ponudi širokopojasni internet velikih brzina.

Ukoliko netko ima noviji uređaj koji može primiti novi signal kada se na našem području ugasi stari odašiljač, morat će pretražiti i ponovno memorirati programe.