18. srpnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Centralnim misnim slavljem obilježen blagdan Male Gospe

Centralnim misnim slavljem obilježen je blagdan Male Gospe, zaštitince našega Grada i dovršen tjedan posvećen Gospi kutjevskoj. Mala Gospa je doista specifičan blagdan je se u crkvenom kalendaru redovito za kalendarske spomendane svetaca uzima njihov oproštaj s ovozemaljskim načinom života ili bolje rečeno rođendan za nebo ili preciznije njihov smrtni dan.

Samo u tri slučaja se kao blagdan slavi pravi rođendan ili početak zemaljskog života:

  1. Isusovo rođenje na Božić
  2. rođenje Ivana Krstitelja 24. lipnja
  3. Marijino rođenje – Mala Gospa 8. rujna.

Drugim blagdanom ove tri svete osobe slavi se i završetak njihova zemaljskog života. To je prije svega zbog zasebne uloge koju su u Božjem djelu spasenja imale ove tri osobe. Davna latinska izreka to ovako sažima:

Joannes fuit lucifer, Marija aurora, Christi nativitas ortus solis. – Ivan je bio zvijezda, Marija jutarnja zora, Kristovo rođenje sunčev izlazak.

Današnje veliko slavlje našega Grad i naše župe nažalost nije mogao predvoditi naš biskup msgr.dr.Antun Škvorčević koji se zbog lakših tjelesnih tegoba ispričao prisutnom vjerničkom puku, a u njegovo ime je slavlje predvodio generalni vikar mr.Josip Krpeljević. Na kraju misnog slavlja koje je proteklo u nezapamćenoj Božjoj milosti pretočenoj u prekrasan topao ljetni dan vjernicima se obratio i naš župnik Marijan Đukić koji je unatoč narušenom zdravstvenom stanju i dalje pun želje i motiva za napredak župne zajednice.

Osim zahvale svima na organizaciji čitavog tjedna posvećenog našoj Gospi čestitao je svima blagdan Male Gospe te izvijestio kako su restauratori naše župne crkve konstatirali da se unutar nje krije pravo povijesno blago bez premca u čitavoj Slavoniji i Baranji. Na svečanoj proslavi najvećeg župnog blagdana bili su nazočni i gradonačelnik Josip Budimir te predsjednik Gradskog vijeća Ivica Ribičić, a kako je to izgledalo pogledajte u fotogaleriji: