25. lipnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Blagdanskim ocjenjivanjem pjenušaca završena 8. sezona Vinskih zvijezda

Šesto ovogodišnje ocjenjivanje „Vinske zvijezde“ održano je u zagorskom restoranu Vuglec Breg, poznatom po domaćoj tradicionalnoj  kuhinji i izvrsnim vinima istoimene vinarije. Tema su bila pjenušava vina,  najpopularnija za ovo blagdansko vrijeme, ali se piju sve više tijekom cijele godine i u svakoj prigodi. Partner blagdanskog ocjenjivanja bio je Salon pjenušavih vina Zagreb koji svoj „warm up“ događaj priprema u obliku radionica 29. siječnja 2021., a datum održavanja salona pomaknut je za petak 4.6.2021. Uz ocjene i opise pjenušce, komisija je predložila i neka blagdanska jela.

Komisija se sastojala od 5 članova, tri enologa (dipl.ing.agr.) – Jasminka Šaško, Karlo Kos i Saša Zec, sommeliera Darko Lugarić i voditeljice projekta, Marija Vukelić, prof.  (direktorice Salona pjenušavih vina Zagreb).  Vina je točio Dragutin Šemnički –  Dragec! Ocjenjivanje se održalo „naslijepo“, kao i uvijek dosada, prema ocjenjivačkim listićima OIV-a. Uz klasične parametre ocjenjivanja (boja, miris, okus) kod pjenušaca se ocjenjivala i pjenušavost – perlanje. Vinari su prijavili uzorke koji se nalaze na tržištu u buteljama, a informacije o ocjenjivanju mogli su naći na FB stranici https://www.facebook.com/vinskezvijezde .

Ocijenjeno je 27 hrvatskih pjenušavih  vina,  od toga 4 su osvojila  zlato sa  4**** (90 -94),  14 vina  dobila su 3*** (85 do 89)  , ostala vina ocijenjena su s 80-84 boda. Tjedne objave i opise vina možete pratiti na webu Foto Foodie juliofrangenfoto.com, na facebook i instagram stranici Vinske zvijezde/ Wine Stars Croatia te na facebook stranici Dani otvorenih butelja (Vina mosaica) i Fb stranici Salon od Sparkling Wines. Najviše ocijenjena vina svoje će mjesto naći i u časopisu Restaurant & Hotel u izdanju za siječanj 2021. Službeni fotograf ocjenjivanja je Julio Frangen, a medijski partner je specijalizirani časopis Restaurant & Hotel. Gost novinar –promatrač bio je Vlado Šestan, osnivač i vlasnik jednog od najčitanijih portala i facebook grupa za putovanja u regiji – Savjetnik za putovanja https://travel-advisor.eu/ .

Najbolje ocijenjeni pjenušci su Anita vinarije Kos, 1288 vinarije Pavlomir, Šember brut vinarije Šember i Baronial vinarije Vuglec s 90 bodova. U kategoriji 3 zvjezdice (85 – 89 bodova) ocijenjeni su Remix brut Rosé by Pepi Jogarde &VK Wines, La Bulle Rosé Jagunić, Radosh Rosé Brut Papak, Aurora brut vina Zigante, Jakob Mati, Pjer Bačić, Protagonist Toni vinska kuća Hažić, Maximo brut Kutjevo, Didin san Slamić, Kostel brut nature Šimanović, Petrač Bregh, Misal Millenium i Misal Blanc de blancs vinarije Peršurić, Bolfan Centurion Gold vinarijeBolfan Vinski vrh.

Nakon ocjenjivanja, restoran Vuglec Breg počastio je članove komisije bogatim zagorskim ručkom, počevši sa čvarcima a nastavivši s goveđom juhom, pečenim domaćim kobasicama, krvavicama i buncekom s restanim krumpirom te završivši s  nadaleko poznatim „ Vuglec repnjakom,“  štrudlom od repe.  Turističko odredište Vuglec Breg, uz restoran nudi i spavanje i mnogo drugih aktivnosti, a ako rezervirate na vrijeme – možete tamo otići s propusnicom.

Ovim ocjenjivanjem završena je 8. sezona projekta Vinske zvijezde. Projekt su osmislili vinski novinari  Vitomir Andrić, Željko Suhadolnik i Ivo Kozarčanin 2013., a organizaciju je od 2017. preuzela tvrtka Zlatne riječi. Svi ocjenjivači i organizatori volontiraju u projektu. Ocjenjivanje se najavljuje na Fb stranici Vinske zvijezde https://www.facebook.com/vinskezvijezde, a mogu sudjelovati svi vinari čija su vina službeno na tržištu u buteljama. Nastavak ocjenjivanja  planira se za ožujak 2021.